kopp – koppkind – koppvolwassen – koppverleden – uit je kopp

Eén op de zes kinderen is een KOPP/ KOV kind. Een wattes? Ja, dat is een hele mond vol hé? KOPP/ KOV staat voor Kind van een Ouder met Psychische Problemen/ Verslavingsproblematiek. Dat is niet alleen een mond vol, dat is ook een aanzienlijk percentage binnen iedere schoolklas! Kinderen die niet opvallen en veelal over het hoofd worden gezien. Hoe dit kan? Omdat zij een ster zijn in verstoppen en niet opvallen. Of misschien beter gezegd; zij weten niet beter en daardoor bewegen zij mee. (met de thuissituatie).

De kracht van kinderlijke veerkrachtigheid

Kinderlijke veerkrachtigheid die zij, zonder dat zij dit weten, nodig hebben om te overleven. Zo essentieel als kinderen deze kinderlijke veerkrachtigheid nodig hebben om hun jeugd door te komen, zo funest is dezelfde veerkrachtigheid op latere leeftijd. Juist door altijd maar mee te bewegen, leren zij niet dat zij er zelf ook nog zijn. Grenzen aanvoelen en aangeven. Schuldgevoel en verantwoordelijkheid wordt uit zijn verband gerukt en loyaliteitsconflict en parentificatie krijgen de vrije baan. Zo is dat met nog veel meer elementen. Ooit ontwikkelden zij deze eigenschappen die als doel hadden om niet te hoeven voelen en kwetsbaar te zijn. Hun hardheid was hun kwetsbaarheid en dat bleef zo tot ze allang en breed volwassen waren. Ze bleven meebewegen en zo werd die kinderlijke veerkrachtigheid ineens hun grootste valkuil. Een hardnekkig overlevingsmechanisme nam bezit van ze.

Dan ben je volwassen en loop je nog steeds vast!

En dan? Dan ben je een volwassene die nog handelt, denkt en voelt vanuit een gekwetst en getraumatiseerd kind. Zie dat maar van elkaar los te koppelen als dat zo met elkaar is vergroeid. Dat kan alleen als je dat begrijpt en daar zit hem juist de crux. Als volwassene is het al zo’n gewoonte en veiligheid voor je geworden, dat je niet eens meer in de gaten hebt waarom je nu belemmerd wordt in relaties, interacties, sociale situaties, in de maatschappij en op de werkvloer. Wat is er nou aan de hand?! Wat doe ik verkeerd?!

Tijd om los te KOPPelen

Niets. Je deed niets verkeerd. Je deed slechts wat nodig was om je KOPP boven water te houden. En nu hoeft dat niet meer. Nu kun jij zelf richting geven aan hoe jij omgaat met patronen die jou niet meer dienen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Dat weet ik. Maar het is mogelijk en je hoeft het ook niet alleen te doen. Ook als je het al die tijd wel altijd alleen deed. Je mag je laten troosten en je mag het er laten zijn. Het is tijd om het overleven los te laten en los te KOPPelen.

Meld je aan bij KOPP/ KOV herstelgroep Zoetermeer voor volwassenen

Herken jij je in bovenstaande en ben je eraan toe om te delen, te helen en te hestellen? In samenwerking met Mind Naasten Centraal biedt project Werken Aan Herstel Zoetermeer, een KOPP/ KOV herstelgroep voor volwassenen van 23+  (uit Zoetermeer) die zelf kind zijn van een ouder met psychische problemen/ verslavingsproblemen. Voor meer informatie en aanmelden, mail naar:

 contact@werkenaanherstelinzoetermeer.nl

Kom je niet uit Zoetermeer maar heb je wel interesse? Geen probleem! Stuur dan ook een mail naar bovenstaande mailadres.


Waar: Zoetermeer
Investering: Kosteloos
Groepsgrootte: 8 deelnemers
Duur: Vanaf vrijdag 2 juni wekelijks een bijeenkomst.
In totaal 8 bijeenkomsten.
Tijd: 16:00 – 18:00

Meer info: KOPP/ KOV Herstelgroep Zoetermeer


Wat kun je dan verwachten van zo’n KOPP/ KOV herstelgroep?

Een herstelgroep is een groep waarin mensen samenkomen om ervaringsverhalen met elkaar uit te wisselen zodat men herkenning en erkenning bij elkaar kan vinden. Dat geeft steun, verbinding en inspiratie en verkleint het gevoel van eenzaamheid in je worstelingen. Allemaal aspecten die je kunnen sterken en motiveren om berusting te vinden in je moeilijke verleden. Misschien vind je zelfs wel handvatten om verder te kunnen met je belemmeringen en trauma’s. Dit gebeurt allemaal onder leiding van twee ervaringsdeskundigen in een veilige omgeving. De eerste aanzet om op toegankelijke wijze Uit je KOPP te komen.

Uit je KOPP met Uit je KOPP

Is dat nog een brug te ver voor je, maar wil je wel heel graag aan de slag met het begrijpen van je overlevingsmechanisme en het doorbreken hiervan en van patronen die je niet meer dienen? Dan is het werkboek ‘’Uit je KOPP’’ wellicht een laagdrempelige manier voor je om dit voor jezelf te ontdekken. Hierin neem ik je mee in mijn reis door mijn KOPP en mijn proces. Door mijn eigen ervaringen te KOPPelen aan het ontrafelen van mijn overlevingsmechanisme, hoop ik te inspireren en motiveren om de lezer ook inzichten op te doen in zijn eigen overlevingsmechanisme. Ik nodig de lezer door aanverwante vragen en opdrachten, uit om met zijn eigen proces aan de gang te gaan.

Uit je KOPP is hier verkrijgbaar: Uit je KOPP

Lees ook:

Kom je ook uit je KOPP?
Onderonsje: Kinderlijke veerkrachtigheid (11)

Meer ervaringsverhalen (Op de Praatstoel):

Als je moeder psychisch ziek wordt
Als je vrouw psychisch ziek wordt


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Volg mij dan ook op Instagram: @judithevelien


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *