uit je kopp – kopp – koppkind – koppvolwassen – overlevingsmechanisme

In november 2022 bracht ik mijn (werk)boek Uit je KOPP uit. Hierin beschrijf ik hoe ik om ben gegaan met een hardnekkig overlevingsmechanisme die ik overhield aan mijn eigen KOPP-verleden. Het lukte mij om deze te ontrafelen en te begrijpen, waardoor het mij lukte om zelf richting te geven aan mijn manier van handelen en reageren op triggers die er telkens voor bleven zorgen dat ik in overleefstand bleef. Ik herkende patronen en manieren die mij niet langer meer dienden, maar juist enorm belemmerde in het volwassen worden en in mijn groei en ontwikkeling. Ik werd volwassen, maar bleef toch reageren en handelen als een kind in een onveilige situatie. Dat uitte zich vooral in defensiviteit en dan in de breedste zin van het woord.

Opgroeien in onveiligheid wis je niet zomaar even uit

Opgroeien in onveiligheid doet wat met een kind. Als dat kind volwassen wordt, is dat niet ineens van de baan. Het is de fundering en de basis geworden van de volwassene. Dat wis je niet zomaar uit. In Uit je KOPP neem ik je mee in het proces van het begrijpen en doorbreken van mijn overlevingsmechanisme. In zachtheid en liefde ontrafel ik het en neem ik er afscheid van. Bewust in zachtheid en liefde, omdat ik heb geleerd dat (mijn) hardheid uiteindelijk nergens toe leidt.

KOPP staat voor Kind van een Ouder met Psychische problemen

Wanneer je een KOPP-verleden hebt (KOPP staat voor een Kind van een
Ouder met Psychische Problemen), dan is de kans aanwezig dat het fundament waar je basis op is gebouwd, de nodige beschadigingen op heeft gelopen. Als dit niet de juiste
aandacht krijgt en wordt gerepareerd of hersteld, dan bestaat de kans dat je fundament niet lang stand zal houden en samen met je basis als een kaartenhuis in elkaar zal storten. Het herstellen van dit fundament is geen gemakkelijke opgave en zal met beleid en liefde moeten gebeuren. Als kind heb je een ingenieus systeem ontworpen om dat fundament met alles wat je in je hebt te kunnen beschermen: een overlevingsmechanisme.

Met dit werkboek ‘’Uit je KOPP’’, wil ik je uitnodigen om aan de slag te gaan met het ontrafelen van je eigen verhaal – Een reis door je KOPP- en inzicht krijgen in je overlevingsmechanisme en diens strategieën.  Waarom doe je wat je doet en hoe komt het dat wat ooit zo effectief was om je door zware tijden heen te loodsen, nu zijn functie heeft verloren en zelfs voor belemmeringen en blokkades kan zorgen? Vaak heb je het niet eens in de gaten. Dat maakt het moeilijk jezelf te begrijpen.

Met dit boek wil ik het onzichtbare, zichtbaar maken, zodat patronen die geen functie meer hebben, doorbroken kunnen worden en je van overleven naar leven kunt gaan. Met mijn eigen ervaringen neem ik je mee in mijn reis door mijn KOPP en mijn proces. Ik pluis alle rode draadjes die overleven bij mij uitlokken uit, zodat ik kan vertragen en daardoor zelf kan besluiten hoe om te gaan met die radartjes die willen waarschuwen voor gevaar die in het hier- en het nu niet meer relevant is voor mij. Wellicht vind je hier herkenning, inspiratie en steun in en voel je je niet meer zo alleen in je worstelingen en lukt het jou ook berusting en acceptatie te vinden in al het verdrietige en pijnlijke waardoor je vaak gedwongen werd om hard te zijn voor jezelf en voor anderen. Het hoeft niet meer en kan anders.

Uit je KOPP kan breder in worden gezet

In mijn proces van het creëren van dit boek heb ik me vooral toegespitst op KOPP. Een doelgroep waar steeds meer aandacht voor komt, maar wat echt nog in de kinderschoenen staat. Dat was mijn motivatie voor dit boek. Toegankelijk en laagdrempelig. Aspecten die belangrijk zijn voor iemand die het gewend is om altijd alles alleen te doen. Hopelijk een eerste aanzet tot ‘samen’.
Echter gaf een van de lezers mij terug dat dit werkboek veel breder ingezet zou kunnen worden en voor veel meer mensen van toepassing kan zijn. Een overlevingsmechanisme ontstaat vooral na traumatische gebeurtenissen. In die zin klopt dat ook wel en kan dit werkboek interessant zijn voor iedereen die kampt met een moeilijk te doorbreken overlevingsmechanisme.

KOPP verdient aandacht!

Uit je KOPP kwam in november uit en eigenlijk heb ik er sindsdien niet zo heel veel aandacht aan besteed. Ik vind het lastig om zoiets precairs en kwetsbaars onder de aandacht te brengen, bang en onzeker dat het niet ontvangen wordt zoals ik het had bedoeld. Als ik dan denk aan het belang van ruchtbaarheid aan dit onderwerp, dan overstijgt dat en vind ik dat ik mijn eigen onzekerheid daarvoor aan de kant moet zetten. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Uit je KOPP is hier verkrijgbaar:

UIT JE KOPP

Mocht je nou wél interesse hebben in het boek, maar kun je de investering even niet opbrengen. Schroom dan niet om mij een mailtje te sturen: mail@judith-it.nl. Uit je KOPP is eventueel ook verkrijgbaar in een pdf bestand. Daar komen we samen wel uit. Ook kan ik eventueel het boek voor de inkoopprijs voor jou bestellen, dat scheelt ook weer wat in de prijs.

Kom je ook Uit je KOPP?

Inhoud Uit je KOPP:

1. Voorwoord – KOPP uitgelegd                                                                                                        
Aan het werk!                                                                             
2. Overlevingsmechanisme uitgelegd        
3. Jouw overlevingsmechanisme ontrafeld                            
3.1. Schuldgevoel                                                                        
3.2. Verantwoordelijkheidsgevoel                                             
–  Loyaliteitsconflict
–  Parentificatie
3.3. Defensieve houding                                                                                                         
– Ik kan het wel alleen
3.4. Onzeker/ minderwaardigheid                                              
3.5. Wegcijferen/ door het vuur
– Compassiemoeheid                                                    
– Mijn eigen ruimte
– Jezelf op de eerste plaats
3.6. Veiligheid                                                                             
3.7. Ratio/ gevoel                                                                        
–  Doorzetten
–  Grenzen
3.8. Afstoten/ aantrekken                                                            
4. Inzicht in je overlevingsmechanisme                                 
– Welke betekenis geef je er nu aan?
5. Leven zonder overleven                                                       
5.1. Leven zonder overleven                                                      
5.2. Rust door onrust                                                                   
5.3. Omgeving                                                                             
– Ik ben meer mezelf dan ooit. Maar vindt een ander dat ook?
– Overvraging was mijn filter
5.4. Hoe om te gaan met onbegrip?                                           
– Begrip voor onbegrip
6. Ik leef! En nu?                                                                        
– Van overleven naar leven
6.1. De band met je ouders                                                         
6.2. Je KOPP-verleden omzetten in kwaliteiten                       
6.3. Oma wilde niet meer leven                                                 
– Dubbele gelaagdheid in emoties
6.4. Hoe vertel je je kind over depressie?                                  
6.5. Ben ik erfelijk belast?                                                          
– Wat zit er in jouw gereedschapskist?
– Op welke manieren kun jij je uitdagingen omzetten in kwaliteiten?
6.6. Kinderlijke veerkrachtigheid                                              
– Wat heeft kinderlijke veerkrachtigheid jou opgeleverd?
6.7.  Groeien is niet comfortabel                                                
6.8. Uit de slachtofferrol                                                             
7. Schrijf een brief aan jezelf                                                   
– Aan jou als kind
– Aan jou als volwassene
– Brief aan je ouder(s)
8. Laatste woord


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Volg mij dan ook op Instagram: @judithevelien


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *