Op de Praatstoel: Esmée Branbergen
Eigenaar van website4mama.nl , ongeveertig.nl & bloggerbynature.nl


blogger – eigen blog – website – blogs- schrijven

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wel wat: een eigen website! Ik schrijf al ruim twee jaar voor website4mama van Esmée Branbergen. Dat doe ik met heel veel plezier gedrevenheid, enthousiasme en passie. In die twee jaar heb ik ook veel geleerd. Niet alleen over schrijven, maar ook over het vlammetje in mijn hart die mijn passie aan blijft drijven. Esmée riep eigenlijk al vanaf het begin af aan dat ik mijn eigen blog moest starten. Volgens haar zou ik dat makkelijk kunnen met de content die ik structureel aan bleef leveren.

Daar zit toch niemand op te wachten?

Het was niet dat ik het niet wilde. Het was meer dat ik het niet durfde. Dat zou ik toch nooit kunnen? Daar zit verder toch ook helemaal niemand op te wachten? Zo leuk schrijf ik toch niet? Toen mijn nicht (EvenHeleen) onlangs ook met een vernieuwde website kwam, deed dat iets met me. Ik wilde ook gewoon mijn eigen plek om te schrijven. Eigenlijk al heel lang! Waarom deed ik het dan niet gewoon?! Omdat ik bang was wat anderen daarvan zouden vinden? Bang om niet leuk gevonden te worden, bang om mijn gedrevenheid en het plezier te verliezen omdat ik bang was dat een eigen website ook betekent dat het ooit een keer ‘moeten’ wordt. En is het dan nog steeds leuk?

Je moet het gewoon doen!

Oké, dat kan allemaal wel zijn. Maar daar kom je alleen maar achter door het te doen. So, I did it! Mijn lief hielp me vol overgave met de website en binnen een mum van tijd was judith-it.nl een feit. Vrijwel meteen voelde ik me vrij in plaats van beklemd. Een waterval aan inspiratie hield me die nacht bijna de hele nacht wakker! Ik kreeg ideeën en had er zin in. Ik heb nog een archief vol verhalen, die kan ik allemaal plaatsen als ik daar zin in heb. Oh en wat lijkt het me leuk om een heuse ‘Praatstoel’ te introduceren! (Bij deze dus!) Ik kan alles plaatsen wat ik wil, want het is mijn plek en mijn website!

Esmée gaf me nog wat nuttige tips en beschreef al een aantal vervolgstappen die ik kon ondernemen nu ik mijn eigen blog had. Dat vond ik eigenlijk meer iets voor de toekomst, ik wilde me nu vooral focussen op mijn eigen plek om te schrijven en te delen en de rest zou wel komen als na een jaar nog zou blijken dat ik het nog steeds leuk vond. Toch zette het me aan het denken. Hoe gaaf zou het zijn, als ik van mijn passie (voor een deel) mijn werk kon maken? Ja, dat lijkt me kicken! Maar nog even niet voor nu. Als volgend jaar de jongste naar school gaat, dan heb ik wat meer ruimte om mijn blog misschien wat uit te breiden en dit wat verder te onderzoeken. Maar het jeukt, het kriebelt en het broeit!

Op de Praatstoel: Esmée Branbergen
Zit je er klaar voor?!

esmée branbergen – website4mama – blog

Esmée gaf aan dat ik met vragen altijd bij haar terecht kan. Die heb ik inmiddels en het leek me wel leuk om dit in een interview te verwerken. Leuk voor startende bloggers als ik! Want nu ik mijn eigen website heb, mag ik mezelf ook officieel een ‘blogger’ noemen!

1. Ooit was jij ook een startende blogger. Wat waren jouw eerste
stappen en had je daar hulp bij? Zo ja, van wie?

Allereerst gefeliciteerd met deze mooie stap Judith. Je hebt de wereld genoeg te vertellen, dus succes met je blog! Ik startte website4mama.nl op 1 juni 2015. Ik heb daarbij geen hulp gehad, behalve dat ik een webbouwer had die mijn wensen digitaal en qua design vertaalde. Maar ik had het helemaal in mijn hoofd hoe het moest worden. Daarna ben ik al bloggers gaan benaderen om samen met mij content voor website4mama.nl te schrijven, want ik wilde al direct een dagelijks blog en dagelijks bloggen is best een klus. Gelukkig vond ik een paar mensen die dat ook leuk vonden en mij in die zin wilden helpen. En samen bloggen is ook veel leuker bleek al snel.

2. Wat deed je voor werk voordat je kon leven van je blog? En hoe
combineerde je je blog met je baan?

Ik heb altijd een leidinggevende functie gehad in marketing en verkoop. Eerst in de reclamewereld en daarna bij een uitgeverij. Ik was 2 jaar daarvoor werkloos geraakt en kon in die 2 jaar tijd geen baan vinden. Dat was toen middenin de crisis en niemand zat op een 45 jarige te wachten met teveel ervaring en weinig papieren. Dus wat doe je dan… dan begin je voor jezelf 😉

3. Welke stappen ondernam jij om betaalde opdrachten binnen te
slepen?

Ik schreef me in bij PR-bureaus voor persberichten, ging events af en schreef me in bij marketingbureaus en platformen die bemiddelen tussen adverteerder en blogger. Bij die laatste kan je dan pitchen op bepaalde opdrachten. Ondertussen werkte ik hard aan linkbuilding om de domeinwaarde van mijn blog te verhogen. Hoe hoger je domeinwaarde, hoe aantrekkelijker je bent voor sommige adverteerders. En ik zorgde voor artikelen die goed gevonden werden in Google.

4. Wanneer was het moment dat je volledig kon leven van je blog?

Eigenlijk pas halverwege vorig jaar ongeveer. De eerste 2 jaar was echt bikkelen. Maar gelukkig heb ik ook een fulltime werkende man. Overigens zou ik nog steeds niet volledig leven van mijn blog hoor. Dat salaris van mijn wederhelft is absoluut nodig om de eindjes aan elkaar te knopen.

5. Wil je eens omschrijven hoe een doorsnee werkdag eruit ziet en
hoe lang duurt jouw werkweek?

Ik werk gemiddeld zo’n 40-50 uur in de week voor minder dan een part-time salaris. Maar ja, ik werk wel voor mezelf, maak en bepaal mijn eigen uren, hoef aan niemand verantwoording af te leggen dan mezelf en ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Behalve de administratie. Daar heb ik echt een hekel aan 😉 Deze besteed ik ook lekker uit aan een administratiekantoor.

esmée en haar dochter

6. Hoe gaat dat belastingtechnisch? Moet je je nog ergens
registreren of inschrijven. Bijvoorbeeld de kvk?

Ja, als je van plan bent om serieus geld te verdienen met je blog dan moet je je inschrijven bij de KVK en bij de belastingdienst een BTW nummer aanvragen.

7. Gaat het weleens vervelen?

Nou, ook ik heb soms wel eens een baaldag haha. En soms geef ik daar dan aan toe en ga met een boekie op de bank zitten. Maar ja, het werk stapelt zich dan wel op.

8. Hoeveel betaalde opdrachten per maand heb je nodig om een
inkomen van te kunnen genereren waar je van kunt leven?

Dat is denk ik afhankelijk of je kostwinner bent of niet. Ik heb ongeveer 6 – 8 betaalde opdrachten nodig om een prima maand te draaien waarbij ik mezelf ook nog af en toe kan kietelen door iets leuks te kopen. Als het minder gaat, dan zit dat er even niet in.

9. Wat vind je leuk? Wat minder leuk?

De vrijheid vind ik heerlijk. Mijn dochter kan altijd na school direct haar verhaal kwijt, voor zover ze een verhaal heeft. Aan de andere kant ziet ze ook hoe hard ik werk en dat is ook goed vind ik. Minder leuk is dat ik volgende maand niet weet of ik überhaupt inkomen heb. En als ik op vakantie ga dan verdien ik dus ook niks. Maar de voordelen wegen zeker zwaarder dan de nadelen.

10. Heb je nog tips voor startende bloggers? Nog do’s & dont’s?

Denk niet te makkelijk over het starten van een blog. Wil je echt succesvol daarin zijn, dan is het niet een kwestie van af en toe een blogje online gooien en een leuke foto maken. Je bent, als je succesvol wilt zijn, daar veel tijd aan kwijt. Je bent fotograaf, schrijver, social media expert (denk aan Facebook, Instagram en Pinterest), SEO expert want je wilt dat je blogs ook op Google goed te vinden zijn, en je wilt niet in een bubbel leven dus af en toe eruit gaan voor een persevent moet ook gebeuren. Het is wel leuk dat je daar dan weer collega’s ontmoet. Wil je met je blog groeien, dan moet je dus investeren in jezelf en in je blog. Dat doe je door trainingen te volgen, door voor een professionele uitstraling te gaan en na te denken over wie wil je bereiken en hoe je die mensen gaat bereiken. Niet alleen door het maken van content maar ook door de tone of voice op je social media en wat je daar deelt.

11.website4mama & ongeveertig is niet het enige wat je doet hé? Wil
je eens wat vertellen over je andere bezigheden?

Nee, ik heb het mezelf inderdaad niet gemakkelijk gemaakt. Ik heb naast mijn 2 blogs ook een bedrijf dat events voor bloggers organiseert: www.bloggerbynature.nl. In 2017, 2018 en 2019 hebben we een jaarlijks event georganiseerd in Stayokay Soest. Volgend jaar juli wordt event nummer 4. En ik ben ook bezig met meer events te organiseren. De een voor de beginnende blogger en de ander voor de meer gevorderde en professionals, die bloggen dus als werk hebben. Voor jou, Judith, zou het Blogger by Nature event een heel leuke manier zijn om je te begeven in de bloggerswereld en meer kennis op te doen.

Dank je wel voor je leuke en interessante bijdrage Esmée!

Een topper ben je! Het was een feestje je antwoorden te lezen en de gedrevenheid tussen de regels door te lezen.

Ik heb nog een lange weg te gaan…

En heel veel te leren als ik wil komen waar jij nu bent. Ik schrijf nog steeds met enorm veel plezier voor website4mama en ongeveertig. Mede dankzij jou ben ik mijn eigen blog begonnen, jij hebt altijd het vertrouwen in mijn kunnen tegen mij uitgesproken. Dank daarvoor!
De komende tijd ga ik me vooral focussen op lekker schrijven, dat is mijn passie. En wie weet groeit die kriebel op een goede dag uit tot enorme jeuk die niet meer te onderdrukken valt! Ik heb in ieder geval een goede leermeester. En wie weet, zie je me ooit eens op een Blogger by Nature event, voor nu vind ik dat meer iets voor de toekomst en weet ik nog niet exact welke kant ik uit wil.

Binnenkort mag iemand anders plaatsnemen op de praatstoel!

Het blijft nog even een verrassing wie die eer toekomt. Dus houd de Praatstoel in de gaten!


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Vergeet dan niet op de ‘Folluw us’ button te klikken, onder dit artikel!


Zij Namen ook plaats Op de Praatstoel:

Rob Droog: Als je vrouw psychisch ziek wordt
Encaustic art met Christel
In de overgang met Nance
Familieopstellingen met Marlene
Sociale angst van dichtbij met Linda Huisman
Rob Droog vertelt over de individuele bewustzijnslijns
Alles over een gezonde huid met SilkSkin by Silke
Depressie en angstklachten met een KOPP-verleden

judith-it – @judithevelien

10 Replies to “Ik ben een beginnende blogger”

  1. Dit is wel een heel duidelijk interview, je bent er niet met af en toe een leuke blog of mooie foto.
    Zeker als je blogt naast je werk en al je andere hoog te houden ballen.
    Knap dat jij zoveel schrijft met je baan en jonge gezin, ook interviewen kan je!
    Dat constante bloggen zorgt voor volgers. bij mij zakt dat af en toe helemaal in, daarin kan ik veel van je leren

    1. Hej Carine, wat een leuke en motiverende reactie! Dank je wel! Esmée heeft heel goed en duidelijk uitgelegd wat er allemaal bij een goedlopend blog komt kijken. Schrijven is inmiddels een primaire levensbehoefte van mij geworden haha! Sinds ik mijn eigen plek heb, krijg ik nog meer inspiratie…was een goede stap om te zetten. Jij schrijft ook altijd van die leuke en interessante artikelen, alleen ben ik het spoor een beetje bijster geraakt op Yoors…helaas. Want er zijn een aantal mensen, waaronder jij, die ik graag lees. Gewoon niet meer bij te houden met al die veranderingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *