Op de Praatstoel: Christel Loman
Maakt kunstwerken/ sieraden met encaustic art


encaustic art – encaustichris – christel loman

Menigmaal heeft Christel Loman mij weten te betoveren met haar beeldige sieraden die zij ambachtelijk en op authentieke wijze maakt. Ik heb al verschillende oorknopjes en een heel mooie hanger met ketting in mijn collectie. Ja, ik ben er echt dol op en ik ben fan!
Christel Loman staat ook wel bekend onder synoniem; ‘Encaustichris’. Waarom nou deze eigenzinnige naam? Deze verwijst naar encaustic art, een kunstvorm met bijenwas. Zij creëert echt de meest prachtige kunstwerken en sieraden met deze techniek! Een techniek die zeker meer aandacht verdient. Zij zal dit even verderop, in Op de Praatstoel, verder zelf toelichten!

encaustic art – sieraden – hanger – ketting – oorbellen

Wil jij haar werk zien? Ze heeft haar eigen Facebookpagina en het loont nú zeker de moeite om even een kijkje te nemen, want je krijgt nu 15% extra korting bovenop 10% korting, met kortingscode metdankaanjudith, op een aantal geselecteerde artikelen! Je vindt haar pagina hier

Ze heeft ook een eigen winkeltje

Als je in Haarlem of in de buurt van Haarlem woont, dan moet je zeker eens een kijkje in de Urban Community Store gaan nemen. Daar heeft ze haar eigen hoekje waar ze haar sieraden verkoopt.

Ze geeft ook workshops

Lijkt het jou leuk om eens kennis te maken met encaustic art en je creatieve kant te ontdekken op dit gebied? Dat komt goed uit, want deze veelzijdige duizendpoot is niet voor een gat te vangen en verzorgt op zijn tijd ook workshops waarin zij jou hiertoe de kans geeft. Nog een reden om haar facebookpagina te volgen. Benieuwd naar wat Christel nog meer heeft te vertellen? Lees dan gauw verder, want ze zit al klaar Op de Praatstoel!

Op de praatstoel: Christel Loman (Encaustichris)
Zit je er klaar voor?!

christel loman – encaustic art – encaustichris

Hé hoi, even mijn strijkijzertje uitzetten, dan heb ik alle tijd om je vragen te beantwoorden. *trekt stekker uit het stopcontact* Ja hoor, kom maar op met je vragen!

1. Vertel, wat is encaustic art precies?

Encaustic art is de internationale naam voor schilderen met bijenwas. Encaustic art is direct ook een merk, het meest gebruikte merk in Nederland. We hebben 48 verschillende kleuren (synthetische) bijenwas. Die kleuren zijn gegoten in wasblokjes: blokjes van 2x4cm ongeveer, een centimeter dik. De bijenwas smelt je, waarna je ermee kunt schilderen. Dat schilderen doe je op speciaal gecoat papier, dat warmtebestendig is. Zou je op normaal papier schilderen, dan heb je kans dat het in brand vliegt, en de was wordt dan opgezogen, waardoor je kleur verdwijnt. Je kunt ook op canvas schilderen of op hout. Zodra de was afkoelt wordt deze weer hard. Op deze manier kun je tekenen, schilderen, spelen met kleur.

2. Wat betekent encaustic art?

Encaustic art is eigenlijk al een hele oude techniek. Er zijn grotten gevonden waarin bijenwastekeningen gevonden zijn. In heel vroeger tijden hadden mensen geen potloden of viltstiften, toen is er (natuurlijke) bijenwas gebruikt. De techniek is in een nieuw jasje gegoten, en nu smelten wij de was om er creatieve dingen mee te doen, sommigen gebruiken de bijenwas voor spirituele doeleinden. Er verschijnen vaak allerlei beelden in de was, die zijn niet te sturen, dat is één van de mooie dingen van de techniek.

3. Wat spreekt jou hier zo in aan?

Ik dacht altijd dat ik niet creatief was. Ik kan een beetje tekenen, maar heb het geduld niet. Ik heb een hekel aan handwerken, creativiteit was niet mijn ding. Dacht ik. Maar mijn partner maakt al jaren zelf kaartjes, en gaat daar helemaal in op. Ik zocht ook een uitlaatklep. Encaustic art is een techniek die snel resultaat geeft, waarbij je het mooiste resultaat vaak bereikt door te spelen en te proberen. De bijenwas laat zich niet altijd sturen: ik kan bedenken wat ik wil maken, maar vaak wordt een tekening heel anders dan ik in gedachten had, het is dus een verrassende techniek, en het stimuleert loslaten. Vaak zijn er mooie dingen te zien in een tekening, en iedereen ziet er iets anders in, dat vind ik mooi. En ik blijk een behoorlijk geduld te hebben wanneer ik met encaustic art bezig ben!

4. Welke/ hoeveel verschillende technieken zijn er?

Oh, geen idee, ik lees nog steeds over nieuwe technieken en toepassingen. Maar in de basis heb je: het strijkijzer, de tekenpen, de hotplate en de hete luchttechniek. Alle technieken werken met warmte. Warmte is altijd de basis om te kunnen werken met bijenwas, want je moet het smelten om het te kunnen verwerken. Welk vind jij het leukste? Ik vind de afwisseling vooral leuk, en het combineren van de verschillende technieken. Wanneer ik bijvoorbeeld werk op de hotplate (een warmhoudplaat waar je je werkpapier op legt, en daarop schilder je dan), gebruik ik vaak ook het strijkijzer en de tekenpen. Je kunt ook één techniek gebruiken, het leuke van encaustic art is dat het al snel een mooi resultaat geeft.

5. Wat vind jij het leukste om te maken? Schilderijen of sieraden?
Waarom?

Dat is een beetje vragen welk kind je het liefst vindt hè… Maar ik vind vooral de afwisseling leuk. Ik maak momenteel meer sieraden, dat komt ook door mijn mini-winkeltje in Haarlem, waar ik afwisselende dingen neer wil kunnen leggen. Maar ik maak even graag kaarten of schilderijen. Soms heb ik zin in het één, soms in het ander. Ik blijk wel tot mijn eigen verbazing het gepriegel (bijvoorbeeld van mini oorbelletjes) leuk te vinden.

6. Hoe heb je encaustic art ontdekt?

Eigenlijk bij toeval. Je hebt van die groepen op facebook: “gratis af te halen”. Ik was daar aan toegevoegd door een kennis, en snuffelde wat rond toen ik een dame tegen kwam die vroeg om “wasblokjes”. Ik dacht: “wasblokjes? Voor de vaatwasser of zo? Of wat voor wasblokjes?” Gelukkig waren er meer mensen die diezelfde vraag hadden, waarna deze dame een tekening plaatste die zij gemaakt had. Zij vertelde toen dat ze encaustic art beoefende, en encaustic wasblokjes zocht. Ik zag de tekening en was onder de indruk. Zodra ik de naam wist van de techniek ben ik gaan zoeken, en toen ik een filmpje vond op Youtube dacht ik: dit wil ik ook! Drie dagen later had ik de eerste benodigdheden in huis…

7. Wat doe jij allemaal met encaustic art?

Ik schilder ermee, en probeer steeds nieuwe toepassingen uit. Tot op heden maakte ik schilderijen, kaarten, oorbellen, hangers, armbanden, sleutelhangers. kerstkaartjes in schilderijvorm, theebladen, doosjes met encaustic buitenkant, ik beschilderde een schelp… en ik vergeet ongetwijfeld een aantal dingen. 

8. Kun je de bijenwas gewoon in de winkel kopen?

In sommige hobbywinkels wel, maar het is zeker geen gangbaar product. Ik koop mijn bijenwas altijd online bij Wemke de Jong (schilderenmetbijenwas.nl). Zij heeft een webshop voor encaustic art. Ik volgde bij haar twee masterclasses, en bij haar volg ik nu ook de basiscursus, die ik nog niet eerder deed. Leuk om nieuwe technieken te leren! 

encaustic art strijkijzertje

9. Wat heb je, behalve bijenwas,  allemaal nodig om je uit te leven met
encaustic art?

In de basis heb je nodig: bijenwas, speciaal gecoat papier (encaustic art-papier), en een speciaal strijkijzertje. Het strijkijzertje lijkt op een reisstrijkijzer, heeft ongeveer dezelfde grootte, maar dit blijft op een constante temperatuur, waardoor de bijenwas gelijkmatig smelt, en niet gaat koken, of stollen terwijl je ermee werkt.

Daarnaast heb je tissue nodig om je strijkijzertje schoon te maken, en papier om onder je werk te leggen. Eigenlijk kun je daarmee al aan de slag. Dan kun je je materiaal uitbreiden met een tekenpen, met diverse opzetstukjes, een schrapertje, een hotplate (warme plaat), stempels, paletmessen, sponsjes, eigenlijk diverse materialen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

10. Ik ben helemaal weg van die hanger met een gedroogde bloem erin.
Kun je ook iets over deze techniek vertellen?

Dat zijn eigenlijk twee technieken in één. Als kind kreeg ik een bloemenpers van mijn ouders, en ik heb daar vele bloemen in gedroogd. Ik maakte al een tijdje hangers met encaustic art erin, afgedekt door een glasplaatje, toen ik ineens de inspiratie kreeg de bloemenpers weer eens tevoorschijn te halen, en te proberen de technieken te combineren. Ik experimenteerde, en inmiddels lukt het mij de gedroogde bloemen te verwerken in de hangers. Ik laat de bloemen in de bijenwas zakken, en verwerk dit dan achter een glasplaatje. Zo is ook jouw hanger ontstaan. Inmiddels is geen tuin meer veilig voor mij…

11. Je geeft ook workshops toch? Hoe vaak doe je dit en waar kun je
je hier voor opgeven?

Ja, ik geef ook workshops. Dat doe ik op verzoek, dus de frequentie is wisselend. Meestal komen mensen bij mij thuis, maar ik ga ook wel eens naar mensen toe. In groepjes van maximaal 4 personen laat ik je dan kennis maken met encaustic art. Dat levert gezelligheid en meestal direct een paar nieuwe verslaafden op ☺. Je kunt je opgeven via een berichtje op mijn facebookpagina!

12. Wil je zelf nog iets kwijt?

Ik wil jou heel graag bedanken voor je enthousiasme, en je feliciteren met je eigen website: ik vind het heel stoer dat je het aandurft! Ik ben nog lang niet zo ver, ik hou het voorlopig bij het bekende facebook en het minder bekende Yoors.

judith met hanger + ketting van encaustic art – encaustichris

Dank je wel voor je sprankelende bijdrage Christel!

Ik vind het zo leuk dat je vol passie over je grootste hobby vertelt en ons een kijkje in de keuken en achter de schermen hebt gegeven! Ik had voor ik jou tegenkwam nog nooit eerder van deze techniek gehoord en ik vind het erg boeiend. Volgens mij is dit nog best een onbekende vorm van ‘schilderen’. Het werkt onwijs aanstekelijk en ik ben echt dol op je werk. Je maakt de mooiste kunstwerken en sieraden, ja, ik ben een grote fan van jou! Ik blijf je volgen en de kans is zeer aanwezig dat ik in de toekomst weer wat bij je bestel. En eh…kom maar door met je eigen website/ webshop!

Ook enthousiast geworden? Koop nu met korting!

Vergeet dan niet om Christel op Facebook te volgen en remember: nu zijn er geselecteerde items met maar liefst 15% korting bovenop 10% korting, verkrijgbaar met kortingscode: metdankaanjudith. Dus…go for it! ACTIE VOORBIJ!

Binnenkort mag iemand anders plaatsnemen Op de Praatstoel!

Het blijft nog even een verrassing wie die eer toekomt! Dus houd Op de Praatstoel in de gaten!

Zij gingen Christel voor Op de Praatstoel:

Esmée Branberger: Eigenaresse website4mama.nl
Rob Droog: Als je vrouw psychisch ziek wordt
In de overgang met Nance
Familieopstellingen met Marlene
Rob Droog vertelt over de individuele bewustzijnslijn
Sociale angst van dichtbij met Linda Huisman
Alles over een gezonde huid met SilkSkin by Silke
Depressie en angstklachten met een KOPP-verleden


Wil je op de hoogte blijven van nieuw leesvoer? Vergeet dan niet op de ‘Follow us’ button te klikken onder dit artikel!


judith-it – @judithevelien

16 Replies to “Encaustic art met Christel”

  1. hoi Christel en Judithevelien, wat een mooi interview.
    Ik heb zelf een werkshop (met andere Yoorsies) gedaan bij Christel en die is voor herhaling vatbaar. Ook heeft ze al 2 jaar bij onze imkersvereniging op de ” open dag”
    kinderen geholpen met het maken van mooie encaustic art werkjes.

  2. Judith en Christel, wat een mooi interview op deze prachtige site! Ik heb een workshop bij Christel gevolgd en ben ook helemaal fan van Encaustic Art. En ik had er net zo als jij ook nooit eerder van gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *