Mam,
Al klinkt het misschien wat oneerbiedig of raar, ik ben blij dat jij deze bizarre tijden niet meer mee hoeft te maken. Ik denk oprecht dat deze tijd je dood geweest zou zijn. Voor jou gaat dit niet meer op, maar voor heel veel andere mensen die te maken hebben met mentale uitdagingen en psychische kwetsbaarheid helaas nog wel.

Er is sprake van een pandemie

Dat moet ik misschien even uitleggen. Het zit namelijk zo, de wereld is nu al twee jaar in de ban van een hardnekkig virus. Er is zelfs sprake van een zogeheten pandemie. Daarvoor zijn er maatregelen in het leven geroepen om deze te beteugelen. Aan het begin van deze vreselijke pandemie werd de bevolking beloofd dat we weer terug naar het oude normaal kunnen wanneer er groepsimmuniteit is behaald. Flatten the curve was hierin een belangrijke leidraad. Om daar te komen moesten we 1,5 meter afstand houden en werd ons bijna verboden elkaar nog te zien. Verkoudheid en hoesten in het openbaar werden de nieuwe taboes, feestjes waren doodszondes en handen schudden was helemaal uit den boze. Ja, zelfs oogcontact nam al de nodige risico’s met zich mee. Mondkapjes zouden uitkomst bieden om verspreiding te beperken. Kontkapjes zouden in mijn beleving wenselijker zijn. Hoe lekker, ongegeneerd ruften in het openbaar. Dat is natuurlijk onzin, zo’n kappie zal de rotte geur vast niet tegenhouden. Gelukkig is dit helemaal anders voor een mondkapje. Nog even terugkomend op dat oogcontact, verbazingwekkend dat skibrillen nog niet verplicht zijn gesteld in openbare ruimtes. Afkloppen! Geen slapende honden wakker maken!

‘’Persoonlijk denk ik dat geluidwerende oordoppen de allerbeste remedie zijn voor deze tijd. Dan hoef je al die bullshit tenminste niet aan te horen.’’

Judith Evelien


Persoonlijk denk ik dat geluidwerende oordoppen de allerbeste remedie zijn voor deze tijd. Dan hoef je al die bullshit tenminste niet aan te horen. Geloof je me niet mam? Het lijkt inderdaad wat weg te hebben van een slechte grap hé? Nou breng ik het natuurlijk ook wat sarcastisch en gechargeerd, maar die idiote regels lokken dat ook heel erg bij mij uit. Alles wat leuk was, werd min of meer verboden. Ze verzonnen de meest gekke regeltjes om niet ziek te worden. Thuis werken was het devies. Zoals je weet is dat voor mij nogal onmogelijk. Daar was ik niet de enige in. Dus de mensen die een hoeksteen in de samenleving waren, kregen promotie. Zij mochten zich nu scharen onder een zogenoemd vitaal beroep. Niet dat je ernaar betaald werd hoor. Dat dan weer niet. Als je een vitaal beroep bekleedt, dan gelden er bijzondere uitzonderingen. Ja, het schijnt dat je dan onfeilbaar bent. Laat ik het daar maar bij houden, want ik merk dat het, het cynisme enorm in mij aanwakkert en ik hierdoor de maatregelen wellicht ietwat belachelijk maak. Ik heb er nog één ding over te zeggen: hoeksteen tegen je hoofd! Nee, mam… niet tegen de jouwe. Tuurlijk niet!

Er ontstond een tweedeling

Er werden nog veel meer regels in het leven geroepen. Het ging van kwaad tot erger. Het ging van begrijpelijk naar onbegrijpelijk. In werkelijkheid hadden deze regels uiteindelijk vooral tot gevolg dat ieder zijn natuurlijke weerstand een enorme knauw kreeg, dat iedereen alleen maar zwakker werd, de angst enorm regeerde, dat mensen mentaal een flinke optater kregen en mensen flink werden gebrainwashed. Wat de brainwash dan is, vraag je? Nou, er wordt hard ingespeeld op het geweten, schuldgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking. Je doet het voor een ander, we doen het samen. Dat soort leuzen. Het is in ieder geval effectief gebleken. Het ging zelfs zo ver dat er een tweedeling in de samenleving ontstond tussen de mensen die een prik hebben gehad en de mensen die geen prik hebben gehad. De term gevaccineerden en niet gevaccineerden wordt nu veelal gehanteerd, maar dat zijn termen waar mijn nekharen echt rechtovereind van gaan staan. Alsof we het over gebruiksvoorwerpen hebben en niet over mensen. Mensen waarbij er een verhaal achter hun keuze schuilt en die onverteld blijven door die tweedeling, want de veroordeling is al gemaakt. Ik heb daar moeite mee. Al is het wel hoe het kabinet zijn volk nu ziet. Denk ik. Pionnetjes om te krijgen wat ze willen en die pionnetjes moeten dan natuurlijk wel een beetje meewerken.

De veroordeling is al gemaakt

Schrik je daarvan mam? Ja, dat kan ik me voorstellen. Dat gaat best ver hé? Maakt het je verdrietig? Dat begrijp ik hoor. Ik vind het ook heel erg hoe je nu afgerekend kunt worden op wie je bent. Want dat is hoe het nu binnenkomt. Precies dat gevoel, dat onbegrip, dat is heel hard. Geen kans om het uit te leggen of toe te lichten, want zoals ik zojuist al zei; de veroordeling is al gemaakt. Daarom is het nu ook zo belangrijk dat je je omringd met fijne mensen. Snap je nu ook een beetje waarom ik blij ben dat jij dit nu niet mee hoeft te maken?

Neem er maar een korreltje zou bij

Oh wacht, ik ga nu een beetje van de hak op de tak geloof ik. Ja, op een gegeven moment werden die vaccinaties dus de uitweg naar het oude normaal. Pikant detail was dat deze nog wel even ontwikkeld moest worden. Of waren ze daar stiekem al ietsje langer mee bezig dan ze ons deden geloven? Gelukkig zijn hier verder ook geen onderliggende belangen bij in het geding. Dus heel betrouwbaar allemaal. Weleens van een korreltje zout gehoord? Neem die maar bij dat stukje over betrouwbaarheid en onderliggende belangen. Je wilt een sigaret opsteken mam? Nog steeds niet gestopt? Nou, doe maar joh. Nu nog even 2 prikken erachteraan en dan kijkt niemand je daar meer op aan, mocht je op de IC terecht komen. Vraag maar niet door…

Een prik is de oplossing

Als de bevolking allemaal een prik gehad zou hebben, of in ieder geval het overgrote deel, dan zouden we groepsimmuniteit hebben behaald en dan hadden we de pandemie verslagen. Dat is natuurlijk bij voorbaat al vragen om problemen. Niet heel moeilijk om in te schatten dat niet iedereen zo’n prik wil. Dat zou ook iedereen zijn eigen keuze moeten zijn en zo bracht het kabinet het ook. Onder geen beding zou dit verplicht worden. Pfff… nou mam, ik kan je vertellen, dat is het inmiddels wel. Dat is ook nog niet alles, want wanneer je 2x keer bent geprikt, dan krijg je als beloning een zogeheten coronapas en die verschaft je weer toegang tot de samenleving. Niet dat dit een garantie is dat je dan niet ziek wordt of dit virus niet verspreidt hoor. Maar met een knap staaltje struisvogelpolitiek wordt hier gewoon niet naar omgekeken.

‘’Ook struisvogelpolitiek is politiek. In deze tijd zelfs een zeer belangrijke vorm van politiek.’’

Judith Evelien


Ook struisvogelpolitiek is politiek. In deze tijd zelfs een zeer belangrijke vorm van politiek. Over garanties gesproken. Die is er ook niet als een groot deel van de bevolking geprikt is. Maatregelen worden ondertussen steeds weer afgeschaald om vervolgens toch weer opgeschaald te worden, want het virus blijft verrassend genoeg toch telkens weer oplaaien en om zich heen grijpen.

‘’Een wijze man zei ooit: Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Daar heeft het kabinet blijkbaar niet zo’n boodschap aan.’’

Albert Einstein


Een wijze man zei ooit: Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Daar heeft het kabinet blijkbaar niet zo’n boodschap aan. Dus die blijft lekker doen wat het altijd deed, in de hoop toch een ander resultaat te behalen. Wat een grap hé! Moet je nou lachen mam? Snap ik hoor! Zoals ik het hier opdreun, klinkt het ook behoorlijk krankzinnig. Helaas is dit nu wel de realiteit waarin wij leven en dat is allerminst grappig. Mij is het lachen inmiddels aardig vergaan in ieder geval. En toch lach ik nu stiekem met je mee. Juist omdat het zo’n waanzin is. Wat moet je anders? Lachen houdt mij meer op de been dan huilen. Hoewel ik dat de afgelopen tijd ook best weleens heb gedaan.

Ik wil er voor mijn kinderen zijn

Al roept de hele wereld dat je altijd een keuze hebt, zo voelt het niet en zo is het ook niet voor mij. Weet je wat het wrange is? Die prik gaat het niet oplossen. Dat weet ik. Dat blijkt nu ook wel, want we zitten min of meer wederom in een soort van lockdown. Het enige wat het voor mij nu teweeg brengt, is dat ik er op de belangrijke momenten voor mijn kinderen wel bij kan zijn. Voor nu is dat het belangrijkste voor mij en daar ligt mijn focus. Wat is er mam? Ontroert het je? Ja, dat begrijp ik. Jij kent dat gevoel ook hé? Dat gevoel dat het je uit je vingers glipt.

Hoe zou jij je er doorheen slaan?

Regelmatig denk ik aan jou in deze context. Dan vraag ik mij af hoe jij je hier doorheen had geslagen en wat voor impact het op jou gehad zou hebben. Jou kennende zou je je in de eerste instantie niet gek laten maken. In ieder geval niet voor wat betreft de angst om ziek te worden. Maar ja, wat als een groot deel van jouw omgeving dat nou wel deed? Dan zou jij daar ook hinder aan hebben ondervonden, aangezien sociale contacten voor jou altijd erg belangrijk waren. Och, ik zie zo voor me hoe jij die 1,5 meter regel aan je laars zou lappen en overal zonder een mondkapje binnen zou stappen. Die prik? Ha, niet aan jou besteed. Als je gegrepen zou worden, so be it. Aspecten waar je je wel doorheen zou slaan en die jou niet zo snel van je stuk zouden brengen.

Je zou er helemaal gestoord van worden

Hoewel dit na verloop van tijd toch best enigszins vervelend zou worden. Al is het alleen al om het feit omdat mensen om jou heen hier anders over denken en er anders mee omgaan. Om dan nog maar te zwijgen over die QR code die je middels een ingewikkelde constructie op je smartphone overal toegang zou verschaffen. En wat te denken van testen voor toegang? Mam, je zou er helemaal gestoord van worden. Ja, sorry mam… die termen heb ik nog niet eens uitgelegd. QR van qrankzinnig. Laten we het daar maar op houden.

‘’Mensen bezwijken meer aan de buitenproportionele maatregelen en sancties dan aan dat virus. Dat geloof ik echt!’’

Judith Evelien


Mensen bezwijken meer aan de buitenproportionele maatregelen en sancties dan aan dat virus. Dat geloof ik echt! Welk virus, hoor ik je vragen. Nou lieve mama, ik noem het liever niet meer bij naam. Ik kan het namelijk niet meer horen. Het laat me huiveren. Ga het maar Googlen of doe de televisie maar eens aan. Dan kom je het zeker tegen. Het is onderdeel van de mindfuck geworden.
Als jij nog geleefd zou hebben, dan zou je recht in je kwetsbaarheid gegrepen worden. Dat geldt nu ook voor iedereen die heeft te kampen met een mentale uitdaging en/ of psychisch kwetsbaar is. Maar ook voor de oudere generatie in Nederland en een ieder die vanwege medische gezondheid niet geprikt kan, mag of wil worden. Er is vast nog een groep mensen die ik oversla. Ik vind dat heel schrijnend en dat grijpt me echt aan. Of ik het allemaal niet serieus neem, vraag je je nu af? Jazeker wel. Dat virus is er en dat virus blijft er en voor een deel van de samenleving is dit absoluut een potentieel gevaar. Voor een groot deel echter ook niet. Voorzichtigheid blijft daarom ook zeker geboden. Ik heb zelf de uitwerking en gevolgen in mijn omgeving gezien. In deze context is dat ‘’we doen het samen’’ verhaal van essentieel belang. Gezond verstand overigens ook.

Houd vol!

Na deze bondige en bonte samenvatting zie je hoe deze situatie onder je huid en in je hoofd gaat zitten. Het nestelt zich echt dermate dat het je helemaal op kan slokken. Precies dat waar jij zo gevoelig voor was en samen met jou nog zoveel mensen. Jij maakte je keuze ruim 14 jaar geleden. Hoeveel mensen trekt deze situatie over de streep? Het houdt me bezig. De eenzaamheid zou jou nekken. Maar ook de verwachtingen en verplichtingen zouden zwaar wegen. Zoals deze ook voor mij zwaar wegen. Zelfs ik voel me af en toe eenzaam, terwijl ik omringd ben door hele fijne en lieve mensen. Het is een zware tijd. Hoe gek het ook klinkt en hoe erg ik jou ook mis, ik ben blij dat jij dit niet meer mee hoeft te maken en ik heb zo te doen met de groep mensen die nu niet anders kunnen. Met heel mijn hart hoop ik dat zij ergens de kracht en de moed vandaan kunnen halen om dicht bij zichzelf te blijven en niet te zwelgen in dat zware gevoel van onbegrip en eenzaamheid.

Lees ook:

Alles komt goed! Toch?
Beste Hugo
Be like corona, maak geen onderscheid!
Buitengesloten worden


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Volg mij dan ook op Instagram: @judithevelien


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *