Alles komt goed

‘’Het komt wel goed…’’ Dit zijn naast ‘’Ik houd van jou’’, toch wel de fijnste woordjes om te horen. Dit zinnetje heeft zoveel lagen. Het geeft je vertrouwen op een moment dat je dit zelf even niet meer hebt. Niets zo fijn om je gesterkt te voelen wanneer je op je kwetsbaarst bent. Drie woordjes die me gerust weten te stellen op momenten dat ik het even niet meer voel of kan voelen. Als alles me boven het hoofd uit stijgt, dan zijn dit de woordjes die ik horen wil. Ook al komt het niet meer goed. Want ook als het niet goedkomt, komt het uiteindelijk altijd weer goed.

Het is oké als het even niet goedkomt

Misschien is dat wel waar de geruststelling in ligt verscholen, in het feit dat het oké is dat het even niet meer goedkomt. Het hoeft niet altijd goed te komen. Als je voorbij de grens van dat het niet meer goedkomt bent, ontstaat er weer ruimte om het weer te repareren of om het opnieuw te proberen. Een schone lei. En al is zo’n schone lei nog zo geruststellend en een opening naar nieuwe- en andere mogelijkheden, het is ook eng. Een sprong in het diepe? Het onbekende? Verfrissend en tegelijk moeilijk. Zoals al het nieuwe en onbekende tweeledig is.

Het komt altijd weer goed,
ook als het niet goedkomt

Judith Evelien


In ‘’Het komt wel goed’’ ligt een herkansing verscholen. En dan biedt dat zinnetje ook troost in een ogenschijnlijke uitzichtloze situatie. Want het komt altijd weer goed, ook als het niet goedkomt. Soms moet het eerst niet goedkomen, voordat het wel weer goed komt. Snap je het nog? Soms zie je pas dat het goedkomt als je eerst hebt ervaren dat het niet meer goed kwam. Wanhoop en uitzichtloosheid is soms nodig om je eigen kracht en vertrouwen weer te hervinden en tot acceptatie te komen. Soms is het accepteren van iets misschien nog wel moeilijker dan erkennen dat het niet meer goedkomt. Of staat dat gelijk aan elkaar? Het is nodig om ruimte te creëren die je door je wanhoop niet meer zag. Het gevoel dat het niet meer goedkomt heeft een functie. Zo blijkt hieruit. Het helpt je je horizon te verbreden, want iedereen wil dat het uiteindelijk weer goedkomt.

Het komt wel goed biedt perspectief

Wanneer je dat gevoel niet hebt of even kwijt bent, dan zet dat beweging in gang die je nodig hebt om het weer goed te krijgen. ‘’Het komt wel goed’’ biedt perspectief in situaties dat dit onderuit lijkt geveegd. Het geeft hoop en moed. Is dat niet wat we allemaal nodig hebben om ons door hindernissen te worstelen? Juist op momenten dat je het zelf even niet meer kunt voelen of geloven is het fijn dit van een ander te horen. Dat kan net dat zetje zijn om jezelf weer te herpakken en te geloven in jezelf.

Er is altijd weer een nieuwe ”Het komt wel goed”

Judith Evelien


Ik zou niet meer kunnen zonder deze mantra. Want deze wetenschap sleept je overal doorheen. Het is fijn te beseffen dat er een nieuwe ‘’Het komt wel goed’’ ligt te wachten nadat het niet meer goedkwam. Er is altijd weer een nieuwe ‘’Het komt wel goed’’. Zonder een ‘’Het komt niet meer goed’’, is er ook geen ‘’Het komt wel goed’’. Het is een wisselwerking.

Ik voel het even niet meer…

Het komt echt wel goed. Misschien niet vandaag, misschien niet morgen, maar echt… het komt wel goed. Kan iemand me daar even van overtuigen? Want ik voel het even niet meer.


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Volg mij dan ook op Instagram: @judithevelien


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *