40 – compliment – wat zie je er goed uit

‘’Whaaaat? 41?! Ik dacht dat je 25 was. Ja, serieus! Jezus, wat zie jij er goed uit voor je leeftijd!’’ Dit schijnt een compliment te zijn. Ik voelde me vooral enorm opgelaten na deze hysterische uiting van verbazing. Verwondering. Of was het ongeloof? Nou ja, who cares. Ik zal me er niet minder opgelaten door voelen. Als reactie lach ik wat ongemakkelijk en hoop ik heel hard dat dit moment snel weer overwaait. Nee hoor, er moet nog een schepje bovenop; ‘’Wat is je geheim? Hoe dóé je dat?!’’ Het zogenaamde compliment is zojuist officieel verneukt en is omgebogen naar een nog grotere belediging. Men blijft me vervolgens nog aankijken ook. O, ik moet echt antwoord gaan geven? Ik probeerde juist heel hard door de grond te zakken. Het komt niet vaak voor dat ik niet een of andere scherpe of sarcastische opmerking als reactie heb. Dit was zo’n moment.

Stop het maar op een plek waar de zon niet schijnt

Die laatste aanvulling van de eerste opmerking mag van mij op een plek gestopt worden waar de zon niet schijnt. Dat stukje; ‘’voor je leeftijd…’’ Gewoon weglaten wanneer je iemand echt een compliment wil maken. Wat is de meerwaarde? Dat heb ik eigenlijk nooit begrepen. Ook niet toen die 4 nog niet in mijn leven was.

Ik begrijp de ophef niet zo

Het verschil tussen 25 en 41 is overigens slechts 16 jaar. Dat is niet zoveel op een mensenleven. In dat opzicht begrijp ik de ophef ook niet zo. Het ene moment zie je er goed uit en het volgende moment zie je er goed uit voor je leeftijd.

Ik zie ouder worden als een zegen

Het stoort mij. Ik moet erg wennen aan deze nieuwe ontwikkeling. Waarom? Nou, omdat ik er moeite mee heb dat ik een veertiger ben. Niet perse omdat dit betekent dat ik ouder word. Laat daar geen misverstand over bestaan, want dat zie ik als een absolute zegen. Het heeft meer te maken met het feit dat het me confronteert met de vergankelijkheid van het leven. Nee, ik draai eromheen. Daar had ik op mijn twintigste ook al moeite mee. Oké, ik vind het heel moeilijk te verteren dat mijn moeder en ik beiden veertigers ‘zijn’. Dat ik over een paar jaar ouder ben dan zij ooit geweest is. Ik ben nog steeds aan het verwerken dat ik bijna twee jaar geleden 40 werd. Misschien accepteer ik het wel nooit. Kon de tijd op een zeker moment maar gewoon stil blijven staan. Al besef ik me heel goed dat dit niet zo gewoon is en dat dit niet mogelijk is. Het helpt niet mee aan het accepteren van wat is.

Ik leg me er maar bij neer

Het is wat het is. Ik moet eraan geloven dat ik er nu goed uitzie voor mijn leeftijd en de zogenaamde opmerkingen die hierbij komen kijken maar ongemakkelijk weg slikken. Blijkbaar kun je er ook slecht uitzien voor je leeftijd, ik had het dus erger kunnen treffen. Ik ben hier ook gewoon te oud voor. Of ben ik te jong om oud te zijn? Leeftijd is slechts een getal toch? In de praktijk merk ik daar anders vrij weinig van. Anyway, er zijn ergere dingen waar je je druk om kunt maken. Zoals bijvoorbeeld het vernederlandsen van Engelse termen.

Dit is mijn geheim…

En wat mijn geheim nou is? Die is er niet. Ik heb geen skincare routine, geen powder brows, ik kleur mijn haar niet en ga hooguit 2x per jaar naar de kapper, ik ga veel te laat naar bed en drink energydrink omdat ik geen koffie drink. Roken doe ik niet maar van een lekkere neut op zijn tijd ben ik niet vies. Vloeken kan ik als de beste en ik klooi maar wat aan als moeder. YOLO…

Lees ook:

Grensoverschrijdende gedachten

Je ziet er goed uit!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Volg mij dan ook op Instagram: @judithevelien


One Reply to “Wat zie je er goed uit voor je leeftijd!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *