Judith in actie

Ik ben weer drie weken verder en still back on track. Still going strong! Ik voel me minimaal  -10 kg lichter, heb meer energie, maak goede nachten, mijn hielspoor is aanzienlijk minder en ik zit lekkerder in mijn lichaam. Yes! Goede vorderingen, fijn gevoel. Al die weken stond ik nog niet op de weegschaal. Tot vandaag…

Ik nam de schade op

Ik had de weegschaal min of meer afgezworen, want dat apparaat heeft het talent om mijn euforische gevoel binnen een split second weer tot een nulpunt te brengen. Toch won mijn nieuwsgierigheid het van mijn verstand en had ik de stille hoop dat het vandaag anders zou zijn. Daar kan ik kort over zijn: not! Dat was niet zo. Een schamele -3 kg was de opbrengst. Top. 8 weken hard werken voor iedere gram had me een armoedige -3 kg opgeleverd.

De moed zonk mij in mijn schoenen. Had ik daar nou zo mijn best voor gedaan?! Abrupt besloot ik dat ik in de nieuwe week het vreten weer op zou pakken. Alles wat los en vast zat. Wat had het nog voor zin? Enthousiast vertelde ik een dag eerder die ene betrokken collega nog hoe goed het ging, toen ze me vroeg hoe het er met mijn ‘dieet’ voor stond. Aan diëten doe ik niet, ik gebruik gewoon mijn boerenverstand en mijd alles waar ‘te’ voor staat. Ik geloof niet in diëten. Wel in een schema die mij past. Die had ik nu gevonden.
Bij mij zit het hem vooral in die verleidelijke tussendoortjes en niet zo verstandige keuzes zoals bijvoorbeeld traktaties en sausjes. Ik ben een ster geworden in compromissen sluiten en het ‘treat for cheat’ principe (zoals ik in mijn vorige post beschreef) werkt ook goed voor mij. Handige tools om bewuste keuzes in eren na te leven. Ook het sporten zit er lekker in. Goed bezig, al zeg ik het zelf! Zo vertelde ik.

Ik heb een haat/ liefde verhouding met de weegschaal

Dit alles leek met de uitkomst van die weegschaal ineens teniet gedaan te zijn. Een ‘bleegh’ gevoel nam bezit van mij. Ik moest nog rigoureuzer aan de slag. Ik zou gewoon helemaal stoppen met eten! Jup, er kwam niets meer in…alleen het hoognodige.

Ho, stop…wacht even. Laten we wel even reëel blijven! Dat ga ik natuurlijk niet volhouden en dat is ook niet de kant die ik op wil gaan. Dit is exact de reden dat ik die weegschaal verafschuw! Ik ben dol op  zoetigheid en lekker eten, dat ga ik mezelf niet voor altijd ontzeggen. Hell no! Nee, nee, nee. Die middenweg die ik had gevonden, dat werkt prima voor mij en ik voel me er goed bij.

De weegschaal is een regelrechte mindfuck!

Ik liet mijn goede gemoedstoestand nu toch niet daadwerkelijk verpesten door die weegschaal die ik eigenlijk links zou laten liggen? Het mocht nu wel duidelijk zijn dat dat ding écht kapot is. Of wij hebben er een die gewoon liegt om je moedwillig de vernieling in te helpen. Dat kan haast niet anders! Nee, die weegschaal is een regelrechte mindfuck. Dat is het.

Weg met de weegschaal

Ik verbeeld me al die positieve effecten toch niet? En de spiegel, dat is toch niet net zo’n rotzak als die weegschaal, maar dan in een omgekeerde versie? Nee hoor, ik werd de laatste dagen vrolijk van wat de spiegel me liet zien. Is dat allemaal belangrijker dan de uitkomst van de weegschaal? Euh, neen, eigenlijk niet!  En eh, hoezo ‘maar’ -3kg? Ik ben het toch maar mooi kwijt! Man, ik loop tegen de veertig en gedraag me als een puber van zestien. Hoezo maak ik me nu nog zo druk over mijn gewicht? Ik had gehoopt dat dat anders zou zijn naarmate ik ouder zou worden.  

Is het wel mijn gewicht?

En inderdaad, anders is het zeker. Want ik struggle vooral met het feit dat ik drie kinderen heb gebaard en ik heb gezien waar een vrouwenlichaam eigenlijk voor is bedoeld. Dat is niet sexy, dat is wonderlijk en alles overstijgend. Ik weet niet meer zo goed hoe ik mezelf mooi moet vinden. Het wordt nooit meer zoals het was toen ik nog geen moeder was. Toen hadden ik en mijn lichaam nog geen geschiedenis geschreven en was mijn lichaam nog onbevangen en ongerept. Ik zoek het iedere keer in gewicht, maar is dat het euvel wel?

Wordt vervolgd…

Lees ook:

Ik ga er weer voor: Sporten en gezond eten!
Ik ga er weer voor: Sporten en gezond eten! 5 weken verder
Poging 1001: Sporten en gezond eten


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Volg mij dan ook op Instagram: @judithevelien


@judithevelien – sporten – bewegen – gezond eten- in shape – fit

5 Replies to “Ik ga er weer voor: Sporten en gezond eten! 8 weken verder”

 1. Goed bezig!! Pleurt die weegschaal het huis uit, het ding liegt, en inderdaad: het is niet je gewicht dat de doorslag geeft….. ik ben benieuwd naar het vervolg!

  1. Ik moet zo lachen om je reactie! Je verwoordt precies hoe het is … heerlijk ontnuchterend, thnx! Just what I needed

 2. Long time reader, first time commenter — so, thought I’d
  drop a comment.. — and at the same time ask for
  a favor.

  Your wordpress site is very simplistic – hope you don’t mind me asking what theme you’re using?
  (and don’t mind if I steal it? :P)

  I just launched my small businesses site –also
  built in wordpress like yours– but the theme slows (!) the site down quite a bit.

  In case you have a minute, you can find it by searching for “royal cbd”
  on Google (would appreciate any feedback)

  Keep up the good work– and take care of
  yourself during the coronavirus scare!

  ~Justin

Comments are closed.