Toen ik de leeftijd van mijn oudste dochter (7) nu had, dronk ik in het weekend weleens een glaasje cola, was ik niet vies van een zuurstokroze bubblegum en ging ik op mijn fiets zelfstandig naar school. Vuurwerk bij Oud & Nieuw en Zwarte Piet bij Sinterklaas hoorden bij het interieur en behoeften geen twijfel. Het hoorde er gewoon bij!

Nu is alles anders

Tradities waar ieder jaar reikhalzend naar uit werd gekeken. Dat is heden ten dage wel anders! No way dat ik mijn dochter al een glas cola geef, haar kauwgom aanbied of haar alleen naar school laat gaan in deze verrotte maatschappij. Ik vertrouw haar wel, maar de rest van de mensheid niet. Oké, dat is ietwat overdreven, maar de strekking klopt wel. Zwarte Piet is hedendaags niet meer zo onschuldig als ik altijd dacht en datzelfde geldt voor vuurwerk. Dingen veranderen….

Ook deze dingen zijn nu not-done

Zo zijn er nog wel meer dingen die niet meer zijn wat ze ooit waren. Want vroeger rookten mijn ouders gewoon een sigaretje in mijn bijzijn. Ook in de auto was dit de normaalste zaak van de wereld! Wat vond ik dat toch altijd smerig. Hoe jong ik ook was. Ook in de trein en op andere openbare plekken was dit de normaalste zaak van de wereld. Ik was al heel wat jaren ouder toen ik zelfstandig met de trein ging reizen, maar ik kan me nog zo levendig herinneren dat ik weleens per ongeluk in de verkeerde coupé was gaan zitten. Daar kwam ik dan pas achter als mijn buurman onverhoopt een peuk opstak. Jammer wanneer de trein uitpuilde en de zitplekken schaars waren, want ik verkoos destijds absoluut te staan, boven me laten verstikken door die vieze rook.

Vroeger heel normaal, nu niet meer

Inmiddels weet iedereen hoe schadelijk (mee)roken is en dat je tijdens je zwangerschap beter die peuken kunt laten voor wat ze zijn. Het wordt steeds meer de norm om ‘niet’ te roken. Aan een wijntje lurken is ook niet erg schrander tijdens een zwangerschap. Daar krijg je niet zulke gezonde kindjes van. Zo weet men nu. In de tijd dat mijn moeder zwanger was van mij, nee…wacht, ze was zwanger van mijn vader. Nog een keer: in de tijd dat ik nog in de buik van mijn moeder zat, was men in de veronderstelling dat een wijntje op zijn tijd totaal geen kwaad kon.
Ditzelfde geldt voor suiker en kinderen. Daar wordt hedendaags veel bewuster mee omgegaan. Soms zelfs tot in den treuren. Vroeger de normaalste zaak van de wereld, nu niet meer denkbaar! Dit zijn toch dingen die in de loop der tijden drastisch zijn veranderd. De laatste jaren is het assortiment op het gebied van voeding overigens aan nog meer uitbreiding onderhevig geweest. Want tegenwoordig is glutenvrij, koemelkvrij, vegetarisch, halal en vagini…eh…veganistisch helemaal de standaard. Dingen die in mijn jeugd nog een zeldzaamheid waren. Toen was een gezonde, bruine boterham en een lekker glaasje melk het gezondste wat je voorgeschoteld kon krijgen. In deze tijd krabt men zichzelf wel twee keer achter de oren voordat kinderen deze zogenaamde rommel krijgen.

Hoe zit het met de opvoeding van ónze kinderen?

Nu vraag ik mij af, welke dingen in de opvoeding van onze kinderen in de toekomst echt ondenkbaar zouden zijn? Dingen waar we ons nu waarschijnlijk helemaal nog niet bewust van zijn. Net zoals de generatie van mijn ouders dat in onze tijd nog niet waren. Ik denk onder andere dat het gebruik van social media, smartphones en tablets in de toekomst misschien wel onder deze noemers vallen.

Dit kan ook écht niet meer hoor…

En wat te denken van vliegen? Het wordt steeds meer een schande om gebruik te maken van het vliegtuig. Er is zelfs al sprake van ‘flyshaming.’ Als we nog wat langer van deze fantastische planeet willen genieten, moeten we bewuster consumeren. We hebben te maken met serieuze klimaatveranderingen. Hoewel de ozonlaag in mijn jeugd ook al de nodige gaten had en we toen al met zure regen te maken hadden. Het gebruik van plastic moet grondig worden verminderd, het stikstofverbruik moet flink omlaag en ook met het internetgebruik moeten we een stuk zuiniger omgaan. Want onnodig een mailtje versturen of opslaan kan al een aanslag op onze natuur zijn. Vuurwerk roept nu vraagtekens op en Zwarte Piet wordt aan banden gelegd. Dingen die in mijn jeugd een vanzelfsprekendheid en een statisch gegeven leken. Niets blijkt nu minder waar.

Maak gebruik van de kennis die er is

Toegegeven, eerder vond ik een hoop van deze dingen best wel vergezocht. Zo gaat dat met dingen die eerder nog de normaalste zaak van de wereld waren en die vertrouwd voor je waren. Dan stuit je eerst op weerstand. Het heeft nou eenmaal even de tijd nodig om vertrouwd te raken met de nieuwe kennis die voorhanden is. Volgens mij een hele normale reactie.
Onlangs zag ik de documentaire ‘The Magic Pill’ op Netflix. Dit zette me op bepaalde dingen wel aan het denken. Een echte aanrader voor als je eigenlijk het gedachtegoed over de trends over het bewuste eten, consumeren en de invloed van de voedingsindustrie van de afgelopen jaren, eigenlijk niet zo goed snapt. Er zit veel meer achter dan alleen gezond bezig zijn en het is zowel verwonderlijk als heel logisch! Echter waren er wel verschillende items en beweringen die ik ook wel met een korrel zout nam hoor. Bekijk de trailer van deze docu onder dit artikel maar eens.

Ignorance is bliss…?

Ignorance is bliss? Dat gaat niet altijd op! Soms is het juist dom om niets te doen met de (nieuwe) kennis die er is en voor het oprapen ligt. Tijden veranderen en tradities worden doorbroken. Daar zijn tradities uiteindelijk toch ook voor? Zo gaat dat in het leven en zo gaat dat ook in je eigen ontwikkeling. We worden bewuster en slikken niet alles meer voor zoete koek. Maak gebruik van de kennis die er is en maak op basis daarvan weloverwogen keuzes. Zou ik eigenlijk ook wat vaker moeten doen…

Trailer: ‘The Magic Pill’


Op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Vergeet dan niet op de ‘Follow us’ button onder dit artikel te klikken! Je vindt me ook op Instagram: @judithevelien


4 Replies to “Je kunt het je nu niet meer voorstellen”

  1. In onze jeugd leek zwarte piet geen issue. Maar onlangs zag ik een video over een discussie bij Sonja Barend die daarover ging. Dus het was toen wel al aan de orde. Wist ik ook niet. (Was stomverbaasd.) De term Flyshaming is nieuw voor me. Ik heb nog nooit gevlogen. (Althans, niet in een vliegtuig. Zat wel ooit in een luchtballon.)

    1. De pietendiscussie schijnt inderdaad al heel wat ouder te zijn dan we denken. Als kind nooit wat van meegekregen! Flyshaming is helemaal van deze tijd en is een geheel nieuw fenomeen. Tot voor kort had ik hier ook nog nooit van gehoord. Ik heb weleens met een vliegtuig gevlogen, maar nog nooit in een luchtballon! Wat een avontuur! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *