‘1286 gorilla’s – je geboortedatum + 733 bananen = je leeftijd’, zo luidde onlangs een post van een bekende illusionist die ik ergens op social media tegen kwam. ‘Weet ik je leeftijd te raden?’ Stond eronder.

‘Right’, dacht ik. Hoe kan die knakker met deze lukrake formule nou mijn leeftijd raden? Dat sommetje los ik wel even op en dan zullen we het zien. Laat dat ‘even’ maar achterwege, want sommetjes los ik niet even op. En al helemáál niet zo uit mijn hoofd. Zo bleek ook nu voor de 10.000e keer. Lichtelijk gefrustreerd schreef ik de formule op en griste mijn rekenmachine erbij. De uitkomst was verbluffend! Althans, voor mij. Voor de rest van de wereld niet, zo bleek niet veel later.

Judith en cijfers gaan niet samen

38 prijkte de uitkomst! Hoe dan? Dit is magie, dit is….dit is gewoon freaky! En met deze laatste capture stuurde ik deze post door naar een aantal vrienden. Ik had de post nog niet doorgestuurd, of ik sloeg mezelf al met mijn vlakke hand tegen mijn voorhoofd aan. ‘Juud, denk ff na meid! Dit zal wel weer zo’n formule zijn waarbij je altijd bij het juiste getal uitkomt. Dat is voor iedereen natuurlijk zo klaar als een klontje en zal iedereen bij de eerste oogopslag al zien…’ Behalve ik…natuurlijk. Oh, wat voelde ik mij een sufferd! Maar ach, ik ken mezelf inmiddels ook wel langer dan vandaag en dit ben ik nou eenmaal ten voeten uit. Ik heb me er bij neergelegd. Judith en cijfers gaan niet samen. Altijd al zo geweest.

Gaat er nu dan een lichtje branden?

Niet veel later werd mijn vermoeden bevestigd door mijn broer. Pardon, broertje….hij mag dan wel vijf koppen groter zijn dan ik, hij blijft wel twee jaar jonger. Hij dacht wel even verheldering te brengen door de formule van de som in een andere volgorde aan mij te presenteren. Oeh, ik kan het woord ‘som’ nu al niet meer horen!

De haat jegens cijfertjes zit diep, moet je weten. Maar goed, hij vroeg me of er een lichtje ging branden als ik het zo zag:

1286 + 733 = 2019
2019 – 1981 = 38

Eerlijk? Ik snap er geen (laten we het netjes houden) hout van. Maar als hij het zegt, dan zal het wel zo zijn. Dacht ik toch even een bizarre post op de kop te hebben getikt…

Dyscalculie is een venijnige stoornis

Tja, cijfertjes, nummers, inzichten, geheugen en onthouden. Het gaat bij mij allemaal net even wat anders dan bij de gemiddelde mens. Ik loop hier eigenlijk dagelijks wel tegenaan. Wie denkt dat mijn defect zich bij cijfertjes alleen beperkt, die heeft het mis. Ik mag me trotse eigenaresse noemen van dyscalculie. Een venijnige stoornis die mijn hele dagelijkse leven en denken bepaalt.

Ik kom het overal tegen

Ook op de werkvloer gaan de meest eenvoudige handelingen vaak mis. Of nou ja, mis… Ik doe dingen nog weleens dubbel, omdat ik houd van extra werk. Oké, dat laatste was natuurlijk sarcastisch. Ik onthoud de meest voor de hand liggende dingen niet, vergeet nog weleens wat en wanneer ik tijdens een handeling af wordt geleid, dan vergeet ik waar ik mee bezig was en ga verder met het volgende. Over tijden, hoeveelheden en cijfers gaan we het niet eens hebben!
Hoe dat kan? Ik functioneer op gewoonte en routine. Dat is voor mij dé manier om dingen enigszins te automatiseren en te onthouden. Als daar ergens een knik in komt, dan werkt mijn brein als een vergiet en ontstaat er kortsluiting. Dat is precies wat er gebeurt als er ergens een schakeltje links gaat, in plaats van rechts. Dat gebeurt niet zelden! Sterker nog, met dergelijke situaties heb ik dagelijks te maken. En ik niet alleen hoor, dat geldt voor iedereen. Alleen ik verwerk het niet als de gemiddelde persoon.

Meer weten over dyscalculie?

Enige tijd geleden mocht ik het boek ‘Dit is dyscalculie’ reviewen voor website4mama. Er ging een wereld voor mij open! Als je denkt dat dyscalculie alleen moeilijkheden met cijfers behelst, dan is dat echt een misvatting. Het is veel meer dan dat en vindt vaak ook overlap met dyslexie. Dat is bij mij gelukkig niet het geval.  Er viel zoveel op zijn plek. Je vindt de link onder dit artikel. Daarnaast schreef ik nog een blog over wat de inzichten met mij deden. Ook die link vind je hieronder.

Boekrecensie: ‘Dit is dyscalculie’

Dyscalculie bepaalt zoveel meer dan ik wil


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Vergeet dan niet om op de ‘Follow us’ button onder dit artikel!


2 Replies to “Dyscalculie laat cijfers dansen”

  1. Haha, heerlijk. Ik ben er ook zo eentje. Je moet naar Groningen en de trein gaat 120 km per uur…ho maar, you’ve lost me! Wanneer ik met klotsende oksels ook eens zulke testjes mee doe en ik heb eens wat antwoorden goed, vallen monden open van verbazing, wanneer ik vol trots uitleg hoe ik het uitgevogeld heb. Mijn berekeningen schijnen ronduit belachelijk te zijn en blijkt een kunst opzich, want niemand snapt het … en ik eigenlijk ook niet

    1. Ah fijn, een lotgenoot! En…je gelooft het niet, maar ik had veel eerder willen reageren….maar, je raadt het al…ik vergat het weer! Ook mijn berekeningen gaan nergens over. Altijd met een omweg of gewoon totaal onlogisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *