Met gepaste trots werd me verteld dat het kereltje een ware ‘Bikkel’ was en geen krimp had gegeven na het krijgen van een prikje. Als iemand deze term gebruikt, moet ik altijd even gniffelen. Er zijn geloof ik maar weinig mensen die de ware betekenis van dit veelgebruikte begrip kennen. Dus vraag ik of de trotse papa op de hoogte is van het begrip Bikkel.

Ik wacht zijn reactie niet af en triomfantelijk vertel ik dat hij zijn zoon zojuist een eenballig mannelijk persoon heeft genoemd.

Het is géén grap…

Ik houd ervan! Van die stilte die dan even volgt en die blik die ik ontvang en die wacht op het moment dat ik schaterend toegeef dat ik zojuist de grap van de dag heb gemaakt. Echter ben ik bloedserieus! Dat is écht de ware betekenis van deze term. Als tip adviseer ik hem om de welbekende zoekmachine er maar eens op na te slaan, deze zal hem graag het verlossende antwoord verschaffen. Nog wat gedesillusioneerd besluit hij deze info maar ter harte te nemen en lacht wat ongemakkelijk met mij mee.

Het kan nog gekker

Het kan nog een graadje ernstiger hoor. Er zijn namelijk mensen die hun kind de mensonterende naam Bikkel geven. Waarschijnlijk uit onwetendheid. En dan maar hopen dat je klas er geen lucht van krijgt wat die naam nou écht betekent. Ja, lullig. Denk je dat je je kind een stoere naam meegeeft! Maar goed, de Bikkels zijn niet alleen hoor. Om nog maar even in lullige termen te blijven; er zijn ook mensen die Dick of Vayen heten, wat inhoudt dat zij naar, ofwel het mannelijke, ofwel het vrouwelijke geslachtsdeel zijn vernoemd. Ook leuk!

Ook ik maak me er schuldig aan

Oké, nou ben ik er ook niet vies van om woorden of gezegdes net even anders in te zetten dan waar ze voor zijn bedoeld. Soms expres, maar vaker onbewust. Ik ben er ook niet vies van om een ander even met een gek stemmetje na te praten, wanneer deze zich verspreekt. Hi-la-risch! Al zeg ik het zelf.
Zo gebruikte ik jarenlang het gezegde; ‘Ik heb de rapen gaar’ totaal verkeerd. Kan de beste overkomen! Toch? Ik gebruikte deze uitdrukking altijd om duidelijk te maken dat ik erg moe was of dat ik de knol’n op had…op zijn Twents.  Vandaag de dag weet ik beter en ik weet nu dat ik al die tijd heb verkondigd ‘dat we het nu gaan krijgen’. Dit wordt blijkbaar op een kritiek moment gezegd, bijvoorbeeld wanneer er bijna ruzie uitbreekt. Ha…ja, grappig hé! Hedendaags gebruik ik het wel in de juiste context en word ik nog steeds niet begrepen. Kleinigheidje blijf je houden.

Ik vind dat erg grappig

Jaren geleden lag ik in een deuk omdat iemand ‘lopende tak’ zei, in plaats van ‘wandelende tak’. Ook grappig, mijn oudste dochter zei eens; ‘Door elkaar slaan’, in plaats van ‘in elkaar slaan’. In volle overtuiging. Ja, dan heb je me. Ik kan blijven hangen in versprekingen. Nee, niet uitlachen…echt niet. Ik kan dat oprecht heel erg grappig vinden. En…die lopende tak gooi ik er nog steeds in. Ik heb die beesten nooit meer bij hun oorspronkelijke naam genoemd.

Terug naar de kern

Maar goed, ik dwaal af. Ik begon met die bikkel, je weet wel…. een eenballig mannelijk persoon! Het is toch hilariteit alom hoe vaak dit woord wordt gebruikt, zonder dat men de daadwerkelijke betekenis hiervan weet?

Heb jij nog een leuke bijdrage? Een woord waar haast niemand de ware betekenis van kent? Een leuke verspreking? Anything? Kom maar door!


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Vergeet dan niet op de ‘Follow us’ button onder dit artikel te klikken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *