‘Geslacht: vrouw, man, anders of zeg ik liever niet.’ Dat zijn tegenwoordig de opties wanneer je ergens je gegevens invult. Onlangs zag ik in een museum voor het eerst genderneutrale toiletten, in een warenhuis hangen jongens- en meisjeskleding door elkaar of naast elkaar.

En ook de speelgoedwinkels spelen in op de genderneutrale modegril. Speelgoed is niet meer geslacht afhankelijk, maar voor iedereen. Bemanning moeten we bemensing noemen, want dat klinkt toegankelijker. Mooie ontwikkelingen toch?  Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Of slaan we toch een ietsie pietsie door nu?

Ik heb iets op te biechten…

Het is eigenlijk net zo belachelijk als dat men verwacht dat je uit de kast moet komen wanneer je op hetzelfde geslacht valt. Het is toch een idiote gedachte dat ik ooit op moet gaan biechten dat ik op mannen val? Wat gaat een ander dat aan?
Anyway….het geslacht. We gaan nu die kant op dat je daarvoor ook uit de kast moet gaan komen. Althans, zo lijkt het. Want het ligt blijkbaar bij veel mensen nogal gevoelig. Je bent wat je bent. Je hebt een piemeltje of een plassertje of beiden. Ja, want dat kan ook. Dat is de natuur! Soms ligt het net wat ingewikkelder, want dan voelt een jongetje zich een meisje of juist andersom. Laat iemand zich toch voelen zoals hij of zij zich voelt en laat diegene zelf ook lekker beslissen hoe deze zijn leven daarmee inricht. Het zal dergelijke mensen een hoop sores en gezeik besparen als de omgeving hen gewoon liet zijn wie zij zijn, net zoals zij jou laten zijn wie jij bent.

Het zou niets uit moeten maken

Jongetje, meisje, genderneutraal of transgender? Het zou geen reet..eh..bips, uit moeten maken! Net zoals mijn natuurlijke haarkleur donkerblond is en mijn ogen blauw/ grijs. Zo heeft de natuur dat bepaald en al vind ik bruine ogen mooier, ik moet het doen met mijn eigen ogen. Ik zal er niet minder goed door zien als door bruine kijkers. Al kan ik natuurlijk heel gemakkelijk valsspelen en een setje kleurlenzen aanschaffen. Dit wordt wat lastiger wanneer je geslacht jou niet past. Dus…misschien moeten we daarom juist wat liever zijn voor diegenen die het hier moeilijk mee hebben, in plaats van hen belachelijk te maken door gebrek aan inlevingsvermogen. Of gewoon omdat mensen soms horken zijn!

Mijn meisje is geen meisje-meisje

Nu zit ik met het volgende. Mijn oudste dochter behaalde onlangs haar zwemdiploma B. Mooi! We hebben haar beloofd dat zodra ze deze in the pocket had, ze op een sport mocht. Hockey lonkt nu heel erg. Een van haar beste vriendjes zit daar namelijk ook op en met hem mocht ze eens een keertje mee op proefles. Dat ging haar best goed af en ze had er plezier in. Nu moeten we dus op zoek naar een gemengde hockeyclub, anders is de lol er voor mijn dochter al weer van af! Want ze wil graag met dat vriendje hockeyen. Of nou ja, ze wil in ieder geval niet in een meidenteam, want ze houdt meer van omgang met jongens. Géén idee of er überhaupt gemengde hockey clubs bestaan?!  Dus dat moeten we maar eens uit gaan zoeken.
Hetzelfde geldt voor voetbal, wat ze ook erg leuk vindt. Het scheiden en onderscheiden van de geslachten zit er in gebakken in onze cultuur. Leg dat een zevenjarige maar uit. Ze vindt het vooral stom. En eigenlijk vind ik dat ook wel. Je merkt het overal en je komt het overal tegen. Bij het cadeautje op school en in het pannenkoekenhuis. Ook de tandarts duwt haar graag een zoetsappig meiden prulletje in haar handen als beloning. Mijn meisje wordt hier niet blij van en kan zich echt beledigd voelen.

Je geslacht bepaalt meer dan je wilt

Dus ja, ‘vrouw, man, anders of zeg ik liever niet’ Het zou niets uit moeten maken, maar dat doet het dus wel. Je geslacht bepaalt heel veel in je leven, of je het er nou mee eens bent of niet. Als je meisje bent, word je min of meer gedwongen om met meiden om te gaan, maar verliefd te worden op jongens. Ben je een jongen, dan word je geacht met jongens om te gaan, maar verliefd te worden op meiden. Best ingewikkeld en beperkt. En ook niet meer van deze tijd toch? Best wel ouderwets anno 2019, bijna 2020.

Wat dat betreft leer ik heel veel van mijn oudste dochter. Zij doet waar ze zich goed bij voelt en laat zich, vooralsnog, niet van de wijs brengen. Ja, dat doet mij glimmen van trots! Zij laat mij verder kijken dan het stereotype en de standaard. Wanneer zij glunderend haar nieuwe jas met dino’s laat zien, doet zij dat zonder schaamte. Weet je hoe mooi ik dat vind en hoe mooi ik haar daardoor vind? Die eigengereidheid en zelfverzekerdheid gun ik iedereen. Of je nou een man, vrouw, jongen, meisje, genderneutraal, een zeg ik liever niet, transgender, homo, hetero of lesbienne bent. Al weet ik heel erg goed dat de wereld en de maatschappij heel hard kan zijn voor mensen die net een beetje afwijken van de norm.

Je bent wie je bent, je bent wat je bent. Wat voor labeltjes er ook in de wereld zijn. We slaan een beetje door met labeltjes en hoekjes in deze wereld. Straks zijn er zoveel labeltjes dat we allemaal massaal in een identiteitscrisis terecht komen. Als dat niet al zo is…


Wil je op de hoogte blijven van nieuw leesvoer? Vergeet dan niet op de ‘Follow us’ button onder dit artikel te klikken!


2 Replies to “Genderneutraal enzo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *