Enige tijd geleden kwam ik via een blog van mij, in contact met de vrijwilligerscoördinator van Labyrint In Perspectief. Toen zij over Labyrint In Perspectief vertelde ging mijn hart hier meteen sneller van kloppen!

Want deze stichting zet zich in voor dichtbetrokkenen van mensen met psychische en psychiatrische problemen. Een doelgroep die zwaar tekort wordt gedaan binnen de hulpverlening. En een doelgroep die mij ontzettend aan het hart gaat. Labyrint In Perspectief voorziet dichtbetrokkenen in een aantal diensten met betrekking op lotgenotencontact. Ze zijn er ook voor mensen die als gevolg van deze problematieken, zelf ook onderhevig zijn geworden aan psychische problemen.

Ik ging kennismaken!

Een afspraak was gauw gemaakt en voor ik het wist zaten we in een kantoortje in Amersfoort ronduit te praten over waar ik, als dichtbetrokkene/ kopp-kind/volwassene, zoal tegenaan loop en hoe belangrijk het is dat er meer aandacht komt voor deze doelgroep. Een doelgroep waar ik graag een bijdrage voor lever, op welke manier dan ook. In de eerste plaats door ruchtbaarheid te geven aan dit onderwerp en het regelmatig onder de aandacht te brengen. Want dat is hard nodig!

Psychisch ziek ben je nooit alleen

Wanneer je een gebroken been hebt is het bekend waar je hulp kunt krijgen. Niet alleen voor de patiënt zelf, ook voor diens directbetrokkenen en omgeving. Met een gebroken been is het heel duidelijk dat iemand even niet meer optimaal mee kan draaien en daar wordt dan adequaat op ingespeeld. De hulpvraag is helder en de weg naar herstel ook. Wanneer iemand binnen een gezin zijn been breekt, dan zal heel het gezin hier op zijn eigen wijze zijn steentje in bijdragen om het gezin draaiende te houden. Dat is heel logisch en heel normaal!

Het wordt een ander verhaal wanneer je kind, man/ vrouw, zus/ broer, tante/ oom, buurman/ buurvrouw, vriend/ vriendin of collega bent van iemand die in psychische nood verkeert. Zeker wanneer de betreffende persoon een zorgmijder is. Waar kun jij als directbetrokkene of als familie dan terecht? Een psychische ziekte treft nooit slechts één persoon, maar het heeft effect op een heel systeem. Net als met dat gebroken been. Met het grote verschil dat alles in deze context een stuk vager en waziger is. Dit geldt ook voor de mate van verantwoordelijkheidsgevoel.
Juist voor de omgeving is het ook van belang om ergens aan te kunnen kloppen met hun vragen, verdriet, angsten en onzekerheden. In veel gevallen zijn zij degene die zaken opvangen wanneer hun naaste uitvalt. Dat kan een zware belasting betekenen. Voor hen gaat het leven ‘gewoon’ door: werk, gezin en andere verplichtingen. Wat nou als de man/ vrouw van, ineens zelf ook instort? Zelfs Superman kan zo’n belasting met moeite aan! Daarom is het zo belangrijk dat voor deze doelgroep de weg naar hulp en begrip ook toegankelijker en bekender wordt.

Voor de volgende diensten kun je terecht bij Labyrint In Perspectief:

Telefonische ondersteuning  en e-Mail ondersteuning
Geheime Facebookgroepen
Contactgroepen Labyrint In Perspectief
Belangenbehartiging
Voorlichting
Ervaringsverhalen 
Kind van dag : Labyrint In Perspectief organiseert ieder jaar een contactdag, met ieder
jaar een ander thema. Houd de website in de gaten voor updates.

Labyrint In Perspectief is afhankelijk vrijwilligers

Labyrint In Perspectief draait op krachten van vrijwillige ervaringsdeskundigen en wordt ondersteund door de secretariaat medewerker en vrijwilligerscoördinator. (Waar ik het kennismakingsgesprek mee had) Hierdoor zijn ze vooral afhankelijk van donaties.

Wil jij ook iets doen of betekenen?

Wil jij iets tastbaars doen? Misschien kun je ook iets betekenen als vrijwilliger, word donateur of deel dit artikel. Zodat het de aandacht krijg die het verdient.

Denk bijvoorbeeld aan vrijwilliger voor de telefonische hulplijn, vrijwilliger voor e-Mail ondersteuning, wil je je inzetten als gespreksleider van een steungroep of wil je graag voorlichting geven en/ of je ervaringsverhalen delen? Neem dan eens een kijkje op de website, kijk wat jij kunt doen en laat je hart spreken!

Deze stichting moet blijven bloeien, groeien en ontwikkelen en mag niet verloren gaan omdat straks het geldkraantje dichtgaat!

Zo word je donateur:

Word donateur

Zo word je vrijwilliger:

Word vrijwilliger

Zo deel je dit artikel:

Ha, grapje! Dat weet je natuurlijk zelf ook wel

Mijn dank en die van alle gezinnen en mensen die het zo nodig hebben is groot!

Ben jij een dichtbetrokkene en op zoek naar hulp/ advies/ begrip?

Voor lotgenoten contact , advies en ondersteuning kun je terecht bij
Labyrint In Perspectief

Wil je meer en gaat je behoefte of hulpvraag dieper? Dan ben je bij Blijvend anders aan het juiste adres. Meer weten? Neem dan zeker een kijkje op hun website:
Blijvend anders


Wil je op de hoogte blijven van nieuw leesvoer? Vergeet dan niet op de ‘Follow us’ button onder dit artikel te klikken!


2 Replies to “Labyrint In Perspectief: voor dichtbetrokkenen van mensen met psychische problemen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *