prijsstijging – duur – geld

Ik zag afgelopen week dat een zeker biermerk de prijs op de terrassen gaat verhogen. Begrijpelijk ook wel hoor, want ze zullen het niet makkelijk hebben. Is ook maar een klein bedrijfje hé. Schappelijk van ze dat ze het beperken tot de terrassen. Zal de horeca ze ook uiterst erkentelijk voor zijn. Grapje natuurlijk.

Dat enge virus en die oorlog maken het allemaal niet makkelijker

Cornetto…eh… corona en de oorlog er ook nog bovenop. Allemaal factoren waardoor al-les duurder wordt. Maar dan ook echt alles. Zelfs scheten laten in het openbaar gaat je geld kosten. Vraag maar aan de koeien. Het is allemaal de schuld van voorgenoemde oorzaken.
Boodschappen doen is geen feestje meer en na een keertje uiteten met het gezin zijn we rijp voor de schuldsanering. Ja, wij merken het nu ook in onze portemonnee. En dat terwijl mijn wederhelft en ik het samen erg goed hebben hoor. Nou ja, ‘hadden’ dan.

Waar gaan we naartoe op vakantie?

Dan heb ik het nog niet eens over de vakantie gehad. Hoe moeten we dat in ’s hemelsnaam gaan bolwerken? Met de auto is ook geen grap meer met die hoge brandstofprijzen. Dat wordt met de benenwagen of wellicht een fietsvakantie? Lekker in een tentje? Nee, laat maar. Er is een nijpend tekort aan tenten. Ook dat nog! Je verzint het niet. Het lijkt wel of er alles aan wordt gedaan om iedereen maar gewoon thuis te houden. Of sla ik nu door?

We kunnen altijd nog een vliegvakantie boeken…

Hoe dan ook, ik moet het nog zien met 3 kinderen. Ik denk niet dat ze hier heel enthousiast van zullen worden. Of projecteer ik nu mijn weerstand op hen. Oké, ik geef het toe. We kunnen natuurlijk altijd nog een vliegvakantie boeken. O, wacht… ook dat ligt op zijn gat en daarnaast zal ik me eerst heel hard in een hoekje moeten gaan zitten vliegschamen om mijn vliegschaamte boete te doen. Zo krijgt vliegangst ineens een geheel nieuwe betekenis! Raar maar waar. De laatste keer dat ik op vliegvakantie ging, bereikte afgelopen november het heuglijke jubileum van 10 jaar. 10 jaar geleden voor het laatst hé. Ik heb dus niets om me voor te vliegschamen.

En hoe zit het dan met die apenkoppen?

Er ligt ook nog een 180.000e Cornetto…he, vergis ik me weer. Coronagolf op de loer. Of zitten we daar al in? Hoe zit het eigenlijk met die apenkoppen…ik bedoel, apenpokken dan? Wordt dat nog een dingetje of is dat al een dingetje? Cornetto’s en apenkoppen matchen best aardig denk ik. Dilemma’s waar we onze hoofden over breken. Ondertussen blijven de prijzen maar stijgen. Tot het extreme toe. Het kan allemaal. Blijkbaar. Ik val van de ene verbazing in de andere. Bijna op dagelijkse basis. Net als je denkt dat het niet gekker of niet duurder kan, blijkt het tegenovergestelde waar. Keer op keer. Ik vind dat we de maanden moeten verkorten. Dan houden we weer wat geld over. Hoe was het ook al weer? Aan het eind van mijn salaris houd ik altijd nog een stuk maand over. Dat einde van het salaris komt iedere keer al ruim voordat de maand aan zijn einde is. Ook wij houden nu een stuk maand over aan het einde van ons geld.

Ik drink wel water

Of zal ik dat biertje vervangen voor gemeentepils? Dat tap je immers zo uit de kraan. O, wacht…ja, nee. Laat maar. Zelfs het kraanwater is tegenwoordig net zoveel waard als vloeibaar goud. Straks moeten we onze beurs nog trekken voor iedere ademteug die we nemen. Ik houd mijn hart vast voor wat er nog komen gaat! Of nog beter, ik houd mijn adem in voor wat nog komen gaat. Dan oefen ik alvast voor als dit straks werkelijkheid gaat worden.

We zijn in een slechte film beland

In wat voor een tijdperk zijn we verzeild geraakt? De extreemste scenario’s worden werkelijkheid. Alsof we in een slechte film zijn beland die maar voort blijft duren. Ik ga heel hard duimen dat er geen tekort komt op zout en dat de prijs niet sky high zal gaan stijgen, want waar zou ik zijn zonder mijn korreltje zout? Die neem ik er in dergelijke situaties namelijk graag bij. Voor een beetje extra smaak, maar vooral om de boel te blijven relativeren. Dat is iets wat nooit in prijs zal stijgen. Althans? Je weet het nooit in deze bizarre tijd!

Voor niets gaat de zon op

Ik kan nu nog een heel riedeltje uitgekauwde, gratis dingen opdreunen en nog even benoemen dat geld niet gelukkig maakt en de dingen waar ik dankbaar voor ben. Ga ik niet doen. Geld maakt wél gelukkig en het is zwaar ruk dat we nu zo exorbitant gekort worden in alles wat het leven juist een beetje leuker maakt. Leuk dat de zon voor niets opgaat en dat liefde niet te koop is, het bekostigt niet onze boodschappen en dat leuke dagje uit. Ik kan er niet dat welverdiende biertje van kopen na een lange werkdag. En ik drink niet eens bier…

Er blijft nog maar één oplossing over…

Onlangs bedacht ik me dat het eigenlijk best wel eigenaardig is dat alles maar duurder wordt, maar dat dit niet geldt voor de salarissen van de hardwerkende burger. Correctie, voor de werkende burger. Dan kan ik ook nog aanspraak maken op mijn eigen statement. Daarom heb ik besloten dat ik per direct ook duurder word. Morgen vertel ik het mijn baas. Ha, mijn baas ziet me al aankomen! Snap je?


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Volg mij dan ook op Instagram: @judithevelien


5 Replies to “Alles wordt duurder!”

  1. Goed plan, ik ga het ook tegen mijn werkgever zeggen!
    Oh wacht, dat doen een aantal collega’s al voor me, van die andere vakbond….
    Dan sla ook ik maar vast wat extra zout in, voor het geval dat!

    1. Zeker extra zout inslaan! Het kan nooit kwaad even je werkgever mede te delen dat je duurder wordt, ook wanneer je collega’s dat al voor je doen. Ik bedoel, dan weet ‘ie t maar toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *