Er staat ons een extra lang weekend te wachten en de weersverwachtingen zijn ons ook nog eens gunstig gestemd! Deze twee elementen samen vormen de perfecte omstandigheden om eens goed aan onze groepsimmuniteit te gaan werken. Massaal!

Je had toch niet bedacht om gezapig thuis te blijven met gestrekte beentjes in een strandstoel een klodder zonnebrandcrème in de aanslag en een fles wijn binnen handbereik? Onder het mom, als ik niet naar het strand mag, dan haal ik het strand wel naar hier? Dat is achterhaald hoor! Zo wordt er ook niet effectief aan de groepsimmuniteit gewerkt.

Groepsimmuniteit ontstaat niet vanzelf

Nee, die ontstaat niet zomaar. Daar moet voor gewerkt worden! We moeten ons verenigen. We moeten dit samen doen. Dat was toch ook het slogan in deze verknipte crisis? ‘Houd 1,5 meter afstand, alleen samen krijgen we corona onder controle’.  

In mijn perceptie is samen niet alleen of met 1,5 meter afstand ertussen. Maar…misschien ligt dit aan mij hoor! Al wordt ons dat al wel weken voorgehouden. Is dat ‘het nieuwe samen’? Net zoals ‘het nieuwe normaal?’ Mij houd je niet voor het lapje hoor! Het werkt eerder als het welbekende rode lapje! Dit gooien ze in de strijd om een beetje weerstand bij onze brave burgers aan te wakkeren. Denk ik. Juist in het kader voor groepsimmuniteit. Immers, wat verboden is, trekt aan. Dat is met deze verkapte saamhorigheid niet anders hoor.

Hoe draag jij jouw steentje bij?

Dus kom op, verruil je tuin voor de wijde wereld! Ga plannen smeden en lever jouw waardevolle bijdrage aan groepsimmuniteit! Shop een kek outfitje en bijpassende bikini in een afgeladen winkelcentrum om daarna linea recta door te gaan naar een afgeladen strand! Wanneer je toe bent aan verkoeling, ga dan in een elle lange rij staan om een ijsje te bemachtigen. Als je het écht goed wilt doen, maak dan gebruik van het openbaar vervoer om bij je drukbezochte bestemming te komen. Het klinkt zo eenvoudig en alledaags. Maar vergis je niet hoor! Niets is minder waar! Jouw inspanningen kunnen van onschatbare waarde zijn in de strijd voor groepsimmuniteit.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Van je wekelijkse boodschappen kun je een gezinsuitjes maken, als je dit toch niet echt als een gezinsuitje bestempelt, ga dan gewoon naar een drukbezocht pretpark! Vier je verjaardag groots en ga met 25 vrienden picknicken in het park! Wel een goed, druk park natuurlijk. Ben je niet zo’n groepsdier, maar houd je wel van de nodige gezelligheid? Dan kun je altijd nog voor een seksbuddy kiezen! Of 2 of 3. En dan lekker om de beurt. Fijn voor het overzicht. Misschien een idee om dit dan lekker in de open lucht te doen, dan schijn je minder risico te lopen. Is maar een tip hoor. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor ieder wat wils. Bij die laatste is die anderhalve meter regel wel wat lastig, maar met wat creativiteit valt daar vast een mouw aan te passen. Of iets anders, als je begrijpt wat ik bedoel! Val je onder de kwetsbare doelgroep? Tja…dan denk ik niet dat bovenstaande een heel strak plan is.

Zet die 1,5 meter afstand regel echt zoden aan de dijk?

Maar laten we eerlijk zijn, eigenlijk is die 1,5 meter afstand regel overal in de maatschappij wel wat lastig te hanteren. Zowel de aard van de mens als de maatschappij, de infrastructuur en het openbare leven is niet ingericht om 1,5 meter afstand te bewaren. Meer dan je best kun je niet doen. Gebruik gewoon je gezond verstand, was je handen en hoest/ nies in je elleboog. Heb je je dagelijkse portie aerobics ook weer gehad. Dat gezonde verstand is wel een dingetje deze dagen. Want ja, wat is nou gezond verstand? Buiten dat, gaat 1,5 meter afstand écht het verschil maken? I don’t think so. Sorry. Ik kan die 1,5 meter ook niet zo rijmen met het behalen van die groepsimmuniteit. Hoe gaan we dat ooit bewerkstelligen als we bij elkaar uit de buurt moeten blijven?

Op naar groepsimmuniteit of nog een lockdown…

Vlak voor ik de pont op ga met mijn fiets, staat iedereen keurig met 1,5 meter afstand van elkaar af. Maar als we de pont dan opgaan met zijn allen, staan we hutje, mutje op elkaar. Een klein voorbeeldje van de veelvuldige situaties die ik op een dag tegenkom. Om maar te zwijgen over de bizarre omstandigheden op de werkvloer. Ja, dan schiet die regel behoorlijk zijn doel voorbij. Gelukkig is vanaf maandag een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Dat scheelt al weer een slok op een borrel. Je weet wel, dat ding waarvan maanden werd verkondigd dat het geen extra bescherming biedt. Nou kom op, op naar groepsimmuniteit…of… nog een zogenaamde intelligente lockdown? Fijn weekend!


Op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Vergeet dan niet op de ‘Follow us’ button onder dit artikel te klikken!


2 Replies to “Hoe werk jij aan groepsimmuniteit?”

  1. Dusssss, je begrijpt dat ik na elf weken zonder mondkapje, in het OV keihard heb aan de groepsimmuniteit. Ik ben er verdorie gewoon moe van!

    Dat gezonde verstand, misschien moeten we daar met z’n allen eens aan gaan werken….

    1. Nou, jij hebt wel echt vakantie verdiend hoor! En dat gezonde verstand…dat is voor heeeeel veel mensen best lastig hoor…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *