Het nieuwe normaal? Dat bestaat helemaal niet! Het nieuwe normaal is niet normaal. Verre van! Alles wat vertrouwd en veilig was. Alles wat waarde en normen voor ons betekende, is er niet meer. Niet meer in de hoedanigheid die we gewend zijn.

Het nieuwe normaal is niet normaal

Ik zal me nooit vertrouwd gaan voelen bij de 1,5 meter afstand regel. Niet op de werkvloer, niet in scholen, niet in omgang met mijn dierbaren, niet op straat, niet in de winkels en niet in het openbare leven. Nee! Ik kan dat niet als het nieuwe normaal bestempelen! Want het is niet normaal! Al probeert de politiek ons dit wel door onze strot te duwen en gaat de maatschappij hier voor een groot deel prat op.

We drukken er gewoon een noodwet doorheen

Er wordt voor de gelegenheid zelfs nog even met spoed een noodwetje doorheen gedrukt. Nou ja, ‘noodwetje’? Het is een beste wet, waarvan de angst mij om het hart vliegt! Wait whut?! Dus zo gaat dat?! Als wetten toch in een handomdraai gewijzigd kunnen worden, waar dienen deze dan voor? Zorgmedewerkers gaan onbeschermd aan het werk met kwetsbare ouderen, vrijwilligers gaan een stukje met ze wandelen, maar hun eigen familie mag niet op bezoek komen. Als ik voor mezelf mag spreken, loop ik liever corona op van een liefdevolle knuffel van een van mijn dierbaren, dan van fysiek contact op mijn werk! Ik denk dat dit wel voor iedereen opgaat. Volle vliegtuigen zijn geen probleem, maar we mogen niet carpoolen en busmaatschappijen mogen maar een beperkt aantal passagiers vervoeren. Oh en demonstreren met zijn duizenden tegelijk? Geen probleem!

De tegenstrijdigheden zijn niet bij te benen

De ene discrepantie is nog groter dan de andere en gedwee gaan we er in mee. Ik begrijp de logica niet meer. Hier en daar gaat er iets of iemand tegen de stroming in, maar dat is het ook wel. Die mensen worden al gauw als egoïst bestempeld of je hangt een of andere complottheorie aan. Ook de leuze ‘Ik hoor je wel weer als je zelf op de ic ligt of een van je dierbaren’, is een veelgehoorde. Met grote verbazing zie ik hoe men met een vingertje staat te wijzen wanneer men ziet dat een ander de anderhalve meter regel niet in acht neemt. Really? Een schande is het en buiten proportioneel! Ehm…? Het gros van de bevolking lijkt serieus wel gehersenspoeld! Is dit écht de kant die we op willen?! Nee toch?

Waar gaat dit over?

Gaat dit nog steeds om het beschermen van de kwetsbaren en het vrijhouden van ic plekken? Dat kan toch ook op een andere manier? Wat er nu gaande is in de wereld is wel echt heel rigoureus hoor. Het nieuwe normaal wordt steeds meer als heel normaal gezien. Hoe kan dit? Wat is er aan de hand? Corona? Is dat het?  Volgens mij is de piek al een tijd voorbij. Corona is geen grap, absoluut niet. Maar de manier waarop er op dit moment mee om wordt gesprongen wel!
Maakt dat, dat iedereen dusdanig bang is dat we compleet bevriezen en niet meer helder na kunnen denken? Echt? Dagelijks worden we doodgegooid met cijfers van coronadoden, nieuwe besmettingen, de bezetting op de ic’s en andere mogelijke gevaren en/ of scenario’s. Onze angst blijft zo dagelijks gevoed. Hoe reëel is deze angst? Staat dat in verhouding met die zogenaamde pandemie? Een pandemie die een hoop partijen wel heel goed uitkomt. Misschien wel iets té goed? Er komen steeds meer berichten naar buiten dat die hele crisis van geen kant deugt. Er vallen gaten en er zijn haken en ogen. En onze grondwet? Die wordt met de grond gelijk gemaakt! Je hoeft je niet heel ver te verdiepen om tot die conclusie te komen.

Alles is anders

Ondernemers komen steeds meer met innovatieve en creatieve ideeën om hun toko weer te laten draaien. Nou ja, innovatief? Ik vind het ronduit treurig! Door mee te bewegen met het zogenaamde nieuwe normaal, krijgt dit ook steeds meer doorgang. Niet dat deze ondernemers hier een keuze hebben. Want wanneer ze er tegenin gaan, kost dit ze flinke boetes of mogen ze de tent weer sluiten. Beetje bij beetje wordt er steeds meer van dat wat ooit normaal was, weggenomen. En we vinden het allemaal nog goed ook! Nog even en dan is hier ook geen keuze meer in.

Overal zijn regels voor

Er zijn omgangsvormen/ regels voor het openbare leven, er zitten restricties op het openbaar vervoer, je mag niet meer voor de fun shoppen. Er is een app in de maak die keurig de massa bijhoudt. Excuse me?! Er zijn zelfs regels voor hoe om te gaan met je eigen dierbaren! Er worden boetes opgelegd voor dat wat nog niet zo heel lang geleden nog doodnormaal was! Je wordt beboet voor geven/ ontvangen van affectie. Volgens mij is dat een eerste levensbehoefte!  Hoezo is dat normaal? En sinds wanneer is het bij wet bepaald wie ik wel/ niet knuffel of toelaat binnen mijn aura of in mijn huis? Mag ik zelf bepalen of ik risico loop? En mensen die daadwerkelijk in de risicogroep vallen, die kunnen toch ook heel goed zelf hun afwegingen maken? Ik zal het niet opzoeken, maar ik ga ook niet spastisch lopen doen.

Immuniteit? Bestaat dat überhaupt?

En hoe zit het met die zogenaamde groepsimmuniteit? Groepsimmuniteit zonder contact en frisse lucht? Hoe dan? Ons immuunsysteem wordt op deze wijze flink om zeep geholpen. Als we alles maar desinfecteren en mijlen uit elkaars buurt moeten blijven, dan zal dat onze weerstand echt niet ten goede komen. Over een tijdje zijn we allemaal watjes die niets meer kunnen verdragen. Nog een vraagje… bestaat er überhaupt immuniteit voor corona? Voor iedere andere griep bestaat, naar ik weet, helemaal geen immuniteit. Deze kun je iedere griepseizoen weer oplopen. Of ben ik nou gek?!

Uitdagingen alom

De meest alledaagse dingen worden nu een uitdaging. De auto even naar de garage brengen? Ga er maar aan staan deze dagen. Want, hoe kom je weer thuis? Ah, dan vraag ik mijn broer/ zus/vriend/ vriendin toch even me op te pikken? Kan niet. Mag niet. Want in de auto kan de 1,5 meter afstand regel niet worden gewaarborgd! Er rust tegenwoordig een taboe op het gebruik van het openbaar vervoer en als je geen mondkapje bij je hebt, word je daar ronduit geweigerd! Je weet wel, dat ding die nog niet zo heel lang geleden geen bescherming zou bieden. Oh, om de verwarring nog even te vergroten, haal het niet in je pan om een medisch mondkapje te gebruiken! Je wordt gewoon beboet wanneer je anderen en jezelf wel serieuze bescherming biedt. Nog niet eens zo heel lang geleden werd gezichtsbedekking in het openbare leven nog verboden, nu staan we aan de vooravond van verplichting hiervan!

Volg jij het allemaal nog?! Dan nog dat dingetje met kinderen. Die schijnen minder besmettelijk of overdraagbaar te zijn. Top. Mooi. Begrijp ik alleen niet waarom het dan nog steeds niet wenselijk is dat ze zich in de supermarkt vertonen wanneer papa of mama even een boodschap moet doen. En wat moet dat doolhof aan linten voorstellen op het schoolplein? Zo wordt het speelplein onderverdeeld in verschillende vlakken, zodat de kinderen gescheiden kunnen spelen. Ehm…wacht even, kinderen tot 12 jaar mogen toch gewoon samenspelen? Dit valt onze kroost toch ook allemaal niet uit te leggen?!

Dat was nog niet alles…

Om maar te zwijgen over al die talloze absurde overige regels die het leven van het gros van de maatschappij zuur maakt of in eenzaamheid laat verpieteren. Het middel is erger dan de kwaal. Ja, daar ga ik steeds meer in geloven. Mensen zullen eerder bezwijken aan de gevolgen van de maatregelen, dan aan dat hele corona! Zelfs de deskundigen weten het allemaal niet. Niet dat ik me daaronder mag scharen. Je hoeft dan ook geen geleerde te zijn om te weten dat dit allemaal niet normaal is. Abnormaal, dat is het en dat blijft het!

Nog niet zo lang geleden zeiden we ‘Gezondheid’ als iemand om ons heen onverhoopt in een hoest- of niesbui verzeild raakte. Nu is er paniek alom. We zijn zo bang dat we verstarren. Angst is een slechte raadgever. Zo was het toch? Frustrerend dat de angst nu dan toch regeert. Al is het ook begrijpelijk, want deze wordt ons dagelijks in alle actualiteiten met de paplepel ingegoten. Welkom in het nieuwe abnormaal! Of moet ik zeggen; welkom in een dictatuur?


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Vergeet dan niet op de ‘Follow us’ button onder dit te klikken!


One Reply to “Welkom in het nieuwe abnormaal!”

  1. Hadsjikidee! Raak!!! Het viel mij op dat de laatste dagen het aantal doden niet meer gemeld wordt. Sinds de aantallen “te verwaarlozen” zijn (iedere dode is er een teveel, alhoewel er altijd mensen sterven, dat is het leven) worden de cijfers minder prominent of niet meer genoemd. Stel je voor dat we minder ongerust worden…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.